Saffraan

Saffraan heeft waarschijnlijk weleens in een klein potje in je keukenkast gestaan. Er is niet veel van nodig om net die extra touch aan je gerecht te geven. Maar wat is die extra touch precies, en waarom wordt het ook wel 'het rode goud' genoemd? We leggen je graag meer uit over deze speciale smaakmaker!

Wat is saffraan?

Wat is saffraan?

Saffraan is een echt smaakmaker. Het wordt onder andere gebruikt om kleur, aroma en smaak toe te voegen aan gerechten zoals paella, curry en risotto. Saffraan heeft van zichzelf een diepe houtachtige geur. Als je het toevoegt aan een maaltijd geeft het een aardse geur en zorgt het voor een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Te veel saffraan kan een gerecht bitter maken, dus je hoeft over het algemeen maar een beetje toe te voegen.

Waarom is saffraan zo duur?

De meeste saffraan is afkomstig uit Iran. Voor de productie ervan worden de stampers van de saffraankrokus handmatig geoogst. Voor een kilo saffraan worden zo’n 180.000 bloemen geplukt(!) Hierdoor is saffraan niet goedkoop en wordt het ook wel 'het rode goud’ genoemd.

Waarom is saffraan zo duur?
Hoe kan je saffraan het beste bereiden?

Hoe kan je saffraan het beste bereiden?

Een paar draadjes saffraan is vaak al genoeg om gerechten net dat beetje extra te geven. De sleutel is om saffraan vroeg toe te voegen, zodat het voldoende tijd heeft om in het kookvocht te bloeien. Dit doe je door de draadjes te kneuzen door ze met een theelepeltje tegen de wand van een kommetje te drukken. Laat dit vervolgens 10 tot 15 minuten weken in een deel van de vloeistof die je gebruikt bij het koken, zoals bijvoorbeeld water, wijn, azijn, melk, room of vruchtensap.

Saffraanrisotto

Ingrediënten

Aantal personen

1 kippenbouillontablet

1 liter kokend water

2 buisjes saffraan

1 middelgrote ui

50 gram Grana Padano

75 gram ongezouten roomboter

2 eetlepel milde olijfolie

350 gram risottorijst

100 ml droge witte wijn

  1. Los het bouillonblokje op in het water, samen met de saffraan. Snipper de ui en rasp de kaas.

  2. Verhit ⅓ van de boter en de olie in een braadpan en fruit de ui 5 min. op laag vuur glazig. Voeg de rijst toe en bak tot de korrels glazig zijn. Blus af met de wijn en laat verdampen. Voeg een soeplepel hete bouillon toe aan de rijst en roer tot hij is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst romig en beetgaar is. Dit duurt ca. 25 min. Voeg de kaas toe, roer door en breng op smaak met peper en eventueel zout.

  3. Verdeel over diepe borden en verdeel de rest van de roomboter erover.

Recepten met saffraan

Direct aan de slag