Kruidnagel

Kruidnagel

Kruidnagel is een specerij met een sterke kruidige smaak en een uitgesproken geur. Het werd voorheen gebruikt om mee te koken met rode kool en met wild, maar kent zijn oorsprong in veel recepten uit de Indonesische keuken.

Wat is kruidnagel?

Wat is kruidnagel?

Kruidnagel is de gedroogde, nog gesloten bloemknop van de kruidnagelboom. De kruidnagelboom groeit van oorsprong op de Molukken waar ook het grootste deel van de productie vandaan komt. Kruidnagel dankt zijn naam aan de vergelijking van het 'kruid' met de vorm van een draadnagel of spijker.

Hoe gebruik je kruidnagel?

Je kunt kruidnagel meekoken in tal van gerechten waaronder stoofschotels, bouillon, sauzen, bij groente of gestoofd fruit. Belangrijk is dat je de kruidnagel wel even uit de maaltijd haalt voordat je het gerecht opdient. Niets vervelender dan tijdens het eten vol op een pikante kruidnagel bijten.

Hoe gebruik je kruidnagel?
Runderstoofschotel met kruidnagel en bier

Runderstoofschotel met kruidnagel en bier

  1. Snijd het vlees in stukjes van 2 cm. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit op hoog vuur de boter in een braadpan. Voeg, als de boter niet meer bruist, het vlees toe. Bak op middelhoog vuur in 10 min. rondom bruin.
  2. Snijd ⅘ van de ui in stukken, voeg ze toe aan het vlees en bak nog 5 min. Schenk het bier erbij. Steek de kruidnagels in de overgebleven ui en doe deze met de foelie en de laurierblaadjes bij het vlees. Breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Doe een deksel op de pan en stoof het vlees op laag vuur 3 uur.
  3. Schil de knolselderij, snijd in blokjes van 2 x 2 cm en voeg ze toe. Laat het geheel nog 1 uur stoven. Kook na 3 ½ uur de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat met de deksel op de pan nog even staan. Verdeel de rijst over de borden en schep het vlees ernaast.