Gravlax
Gepekelde zalm met zout, suiker, dille en jenever.
Aan de slag
Was en droog de zalm goed. Meng het zout, de suiker, de kruiden en de jenever. Pak een diepe ovenschaal die in je koelkast past en verdeel een laag van de pekel over de bodem. Leg de vis erin, met de huidkant naar boven, en verdeel er nog een laag pekel over.
Bedek met folie en leg er iets zwaars op. Zet in de koelkast en laat 12-48 uur staan. Check na 12 en 24 uur hoe het met je zalm gaat. Hoe dikker het stuk is, hoe langer je het moet pekelen. Houd ca. 12 uur per 2 cm dikte aan. Als je na 12 uur tevreden bent met het resultaat (de vis is steviger en compacter), spoel dan de rest van het zout van de vis. Droog goed af. Wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Het blijft minimaal een week goed. Je kunt de zalm ook invriezen, dan blijft het maandenlang goed.
Instock - pekelen
Instructievideo - 04:37 min.
Gravlax
Gepekelde zalm met zout, suiker, dille en jenever.
bijgerecht
null porties
115 kcal
15 min. bereiden
720 min. wachten
Aan de slag
Was en droog de zalm goed. Meng het zout, de suiker, de kruiden en de jenever. Pak een diepe ovenschaal die in je koelkast past en verdeel een laag van de pekel over de bodem. Leg de vis erin, met de huidkant naar boven, en verdeel er nog een laag pekel over.
Bedek met folie en leg er iets zwaars op. Zet in de koelkast en laat 12-48 uur staan. Check na 12 en 24 uur hoe het met je zalm gaat. Hoe dikker het stuk is, hoe langer je het moet pekelen. Houd ca. 12 uur per 2 cm dikte aan. Als je na 12 uur tevreden bent met het resultaat (de vis is steviger en compacter), spoel dan de rest van het zout van de vis. Droog goed af. Wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Het blijft minimaal een week goed. Je kunt de zalm ook invriezen, dan blijft het maandenlang goed.
algemeen:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
600 g verse zalmfilets
100 g grof zeezout
100 g kristalsuiker
15 g verse dille
2½ el jonge jenever
Dit heb je nodig
ovenschaal
vershoudfolie