Madeirasaus
Een absolute klassieker, deze madeirasaus op basis van versterkte zoete wijn uit Portugal.
Aan de slag
Snipper de ui. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de champignons in achten. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de peterselie grof. Verhit ¾ van de boter in een grote koekenpan en bak de ui, wortel en champignons 5 min. omscheppend op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg de bloem toe, roer goed en bak 3 min. mee.
Voeg al roerend 100 ml madeira (per 4 personen), het hete water en de bouillontablet toe. Voeg de blaadjes tijm, peterselie en de laurier toe. Breng aan de kook en laat 25 min. op laag vuur zacht koken. Schep af en toe het vet eraf met een schuimspaan en roer regelmatig.
Giet de saus door een fijne zeef. Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 15 min. koken. Voeg de rest van de madeira toe en laat nog ca. 5 min. koken. Zet het vuur uit. Klop vlak voor het serveren de rest van de boter door de saus met een garde.
Madeirasaus
Een absolute klassieker, deze madeirasaus op basis van versterkte zoete wijn uit Portugal.
bijgerecht
null personen
225 kcal
25 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Snipper de ui. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de champignons in achten. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de peterselie grof. Verhit ¾ van de boter in een grote koekenpan en bak de ui, wortel en champignons 5 min. omscheppend op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg de bloem toe, roer goed en bak 3 min. mee.
Voeg al roerend 100 ml madeira (per 4 personen), het hete water en de bouillontablet toe. Voeg de blaadjes tijm, peterselie en de laurier toe. Breng aan de kook en laat 25 min. op laag vuur zacht koken. Schep af en toe het vet eraf met een schuimspaan en roer regelmatig.
Giet de saus door een fijne zeef. Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 15 min. koken. Voeg de rest van de madeira toe en laat nog ca. 5 min. koken. Zet het vuur uit. Klop vlak voor het serveren de rest van de boter door de saus met een garde.
bewaartip:
algemeen:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
1 middelgrote ui
1 wortel
100 g champignons
1 takje verse tijm
2 takjes verse platte peterselie
80 g ongezouten roomboter
2 el tomatenpuree
3 el patentbloem
130 ml madeira wijn
700 ml heet water
1½ runderbouillontablet
2 laurierbladen
Dit heb je nodig
fijne zeef