Nasi zonder pakje
Nasi goreng betekent letterlijk: gebakken rijst. Nasi leent zich perfect om restjes mee op te maken en doet vaak dienst als ontbijt in Indonesië. Deze versie van nasi zonder pakje lusten we echter ook als lunch of avondeten!
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer onder koud stromend water, totdat het minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Kook de rijst 3 min. korter dan aangegeven op de verpakking. Schep de rijst op een platte schaal en laat 1 uur afkoelen in de vriezer.
Snijd ondertussen de komkommer in de breedte in dunne plakken. Verwarm de azijn met de suiker, het zout en het water in een pan tot de suiker en zout zijn opgelost. Neem van het vuur, schep de plakjes komkommer door de warme azijn en laat 1 uur staan. Schep na 30 min. om.
Snijd de sjalot en knoflook grof. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de rode peper en snijd het vruchtvlees grof. Doe de sjalot, knoflook, rode peper, garnalenpasta en ⅖ van de zonnebloemolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Snijd de bosui in dunne ringen.
Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de sjalottenpasta 5 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de rijst en de bosui toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Voeg de ketjap manis en ketjap asin toe en meng goed.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin 4 spiegeleieren.
Serveer de nasi met een spiegelei en de zoetzure komkommer.
Nasi zonder pakje
Nasi goreng betekent letterlijk: gebakken rijst. Nasi leent zich perfect om restjes mee op te maken en doet vaak dienst als ontbijt in Indonesië. Deze versie van nasi zonder pakje lusten we echter ook als lunch of avondeten!
null personen
550 kcal
20 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer onder koud stromend water, totdat het minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Kook de rijst 3 min. korter dan aangegeven op de verpakking. Schep de rijst op een platte schaal en laat 1 uur afkoelen in de vriezer.
Snijd ondertussen de komkommer in de breedte in dunne plakken. Verwarm de azijn met de suiker, het zout en het water in een pan tot de suiker en zout zijn opgelost. Neem van het vuur, schep de plakjes komkommer door de warme azijn en laat 1 uur staan. Schep na 30 min. om.
Snijd de sjalot en knoflook grof. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de rode peper en snijd het vruchtvlees grof. Doe de sjalot, knoflook, rode peper, garnalenpasta en ⅖ van de zonnebloemolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Snijd de bosui in dunne ringen.
Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de sjalottenpasta 5 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de rijst en de bosui toe en roerbak alles 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Voeg de ketjap manis en ketjap asin toe en meng goed.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin 4 spiegeleieren.
Serveer de nasi met een spiegelei en de zoetzure komkommer.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
300 g witte rijst
½ komkommer
100 ml natuurazijn
1 el kristalsuiker
½ tl zout
75 ml water
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 verse rode peper
1 el garnalenpasta in potje
5 el zonnebloemolie
4 bosuitjes
2 el ketjap manis
1 el ketjap asin
4 middelgrote eieren
Dit heb je nodig
staafmixer met hoge beker