Knoflook-plukbrood
Dit knoflook-plukbrood is een borrelbrood met twee smaken deeg: de een met bosui en maanzaad en de ander met peterselie en paprikapoeder.
20 min. bereiden / 25 min. oventijd / 2 uur 30 min. wachten
13 ingrediënten
Aan de slag
Doe de bloem, suiker, gist, boter, water, het zout en ⅓ van de eieren in de kom van de staande mixer. Kneed in 6 min. met de deeghaak tot een samenhangend elastisch deeg. Dit kan eventueel ook met de hand. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld.
Zet twee kommen klaar. Doe in beide kommen 1 ei (per 4 personen) en 2 el olie (per 4 personen). Snijd de tenen knoflook fijn en verdeel over de kommen. Snijd de bosuitjes en de peterselie fijn. Doe de bosui in de ene kom en de peterselie in de ander. Doe het maanzaad bij de bosui in de kom en het paprikapoeder bij de peterselie en roer alles goed door.
Vet de ovenschaal in. Kneed het deeg kort door, verdeel het in 15 gelijke stukken (per 4 personen) en maak er bolletjes van. Rol een bol deeg door het bosuimengsel en leg in de ovenschaal. Rol dan een bol deeg door het peterseliemengsel en leg ernaast. Ga zo door tot het deeg op is, je hebt van één smaak 7 bolletjes en van de ander 8. Dek het brood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de folie. Bak het brood in ca. 25 min. gaar. Haal uit de oven en laat 30 min. op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
Knoflook-plukbrood
Dit knoflook-plukbrood is een borrelbrood met twee smaken deeg: de een met bosui en maanzaad en de ander met peterselie en paprikapoeder.
null personen
760 kcal
20 min. bereiden
150 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Doe de bloem, suiker, gist, boter, water, het zout en ⅓ van de eieren in de kom van de staande mixer. Kneed in 6 min. met de deeghaak tot een samenhangend elastisch deeg. Dit kan eventueel ook met de hand. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld.
Zet twee kommen klaar. Doe in beide kommen 1 ei (per 4 personen) en 2 el olie (per 4 personen). Snijd de tenen knoflook fijn en verdeel over de kommen. Snijd de bosuitjes en de peterselie fijn. Doe de bosui in de ene kom en de peterselie in de ander. Doe het maanzaad bij de bosui in de kom en het paprikapoeder bij de peterselie en roer alles goed door.
Vet de ovenschaal in. Kneed het deeg kort door, verdeel het in 15 gelijke stukken (per 4 personen) en maak er bolletjes van. Rol een bol deeg door het bosuimengsel en leg in de ovenschaal. Rol dan een bol deeg door het peterseliemengsel en leg ernaast. Ga zo door tot het deeg op is, je hebt van één smaak 7 bolletjes en van de ander 8. Dek het brood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de folie. Bak het brood in ca. 25 min. gaar. Haal uit de oven en laat 30 min. op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
variatietip:
biertip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
500 g tarwebloem
2 tl kristalsuiker
7 g gedroogde gist
50 g ongezouten roomboter
250 ml water
1½ tl zout
3 middelgrote eieren
4 el extra vierge olijfolie
5 tenen knoflook
3 bosuitjes
15 g verse platte peterselie
2 el maanzaad
2 tl zoet gerookt paprikapoeder
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
ovenschaal (26 x 20 cm)
vershoudfolie