Appeltaart met walnoten
Een appeltaart om door een ringetje te halen: en zeker niet alleen omdat-ie er zo mooi uitziet.
30 min. bereiden / 45 min. oventijd / 1 uur 30 min. wachten
15 ingrediënten
Aan de slag
Snijd het plantaardig alternatief voor boter in stukjes en zet 10 min. in de vriezer. Doe de koude boter samen met de bloem, maizena, het amandelmeel, 100 g suiker en het zout in de keukenmachine. Voeg geleidelijk 50 ml water toe en mix kort tot het een samenhangend deeg is. Haal het deeg uit de machine, kneed met koude handen kort door en vorm er een bal van. Laat het niet te warm worden. Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
Doe ondertussen de cranberry’s, rozijnen, koek- en speculaaskruiden en 75 g suiker in een steelpannetje. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Roer het rasp en sap samen met 50 ml water door de cranberry’s. Breng het mengsel op middelhoog vuur al roerend aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat in ca. 1 uur helemaal afkoelen. Hak de walnoten fijn in de keukenmachine en meng met de cranberry’s.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem, kneed het deeg kort door en rol met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Bekleed de bodem en zijkant van de taartvorm met het deeg en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork de bodem ca. 40 keer in om te voorkomen dat hij opbolt. Bewaar de taartvorm tot gebruik in de koelkast.
Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd elk stuk in 3 parten. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Doe het citroensap, citroenrasp en de rest van de suiker met de appels in een kom en schep om. Verdeel het walnotenmengsel over de bodem van de taart. Leg de appelpartjes er in een mooi patroon op en bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar.
Verwarm in een pannetje de abrikozenjam met de rest van het water, roer goed door elkaar. Haal de taart uit de oven en bestrijk de warme appels met de jam. Laat de taart 15 min. afkoelen voordat je ’m uit de vorm haalt.
Appeltaart met walnoten
Een appeltaart om door een ringetje te halen: en zeker niet alleen omdat-ie er zo mooi uitziet.
null personen
545 kcal
30 min. bereiden
90 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Snijd het plantaardig alternatief voor boter in stukjes en zet 10 min. in de vriezer. Doe de koude boter samen met de bloem, maizena, het amandelmeel, 100 g suiker en het zout in de keukenmachine. Voeg geleidelijk 50 ml water toe en mix kort tot het een samenhangend deeg is. Haal het deeg uit de machine, kneed met koude handen kort door en vorm er een bal van. Laat het niet te warm worden. Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
Doe ondertussen de cranberry’s, rozijnen, koek- en speculaaskruiden en 75 g suiker in een steelpannetje. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Roer het rasp en sap samen met 50 ml water door de cranberry’s. Breng het mengsel op middelhoog vuur al roerend aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat in ca. 1 uur helemaal afkoelen. Hak de walnoten fijn in de keukenmachine en meng met de cranberry’s.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem, kneed het deeg kort door en rol met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 32 cm. Bekleed de bodem en zijkant van de taartvorm met het deeg en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork de bodem ca. 40 keer in om te voorkomen dat hij opbolt. Bewaar de taartvorm tot gebruik in de koelkast.
Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd elk stuk in 3 parten. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Doe het citroensap, citroenrasp en de rest van de suiker met de appels in een kom en schep om. Verdeel het walnotenmengsel over de bodem van de taart. Leg de appelpartjes er in een mooi patroon op en bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar.
Verwarm in een pannetje de abrikozenjam met de rest van het water, roer goed door elkaar. Haal de taart uit de oven en bestrijk de warme appels met de jam. Laat de taart 15 min. afkoelen voordat je ’m uit de vorm haalt.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
200 g Violife Vioblock ongezouten
250 g tarwebloem
25 g maizena
50 g amandelmeel
225 g lichtbruine basterdsuiker
½ tl zout
165 ml water
75 g gedroogde cranberry's
75 g rozijnen
1½ tl koek- en speculaaskruiden
1 sinaasappel
150 g walnoten
500 g Elstar appels
1 citroen
1 el abrikozenjam
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
deegroller
quichevorm met losse bodem (ø 28 cm, ingevet)