Vegan bonenstoof met tijm en miso
In Japan hebben ze geen vier maar vijf basissmaken. Umamai is een intense, hartige smaak die niet onder de andere vier pijlers te categoriseren is. Miso is "umami" en wij combineren de gefermenteerde pasta met een vegan bonenstoof en tijm.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de sjalotten in dunne halve ringen. Snijd de bleekselderij in boogjes van een ½ cm. Schil de winterpeen en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
Verhit de plantaardige boter en de olie in de braadpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe en fruit 5 min. Schep regelmatig om. Voeg de bleekselderij, winterpeen, knoflook en het venkelzaad toe en bak 5-7 min. mee. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Giet ondertussen de bonen af in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat uitlekken.
Voeg de bonen en tijmblaadjes toe aan de pan en schep om. Giet er 400 ml water (per 4 personen) bij en breng de stoof op hoog vuur aan de kook. Leg de deksel op de pan en zet ca. 15 min. in de oven.
Boen ondertussen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Roer de misopasta los met de rest van het water. Voeg het misomengsel, 1 tl citroenrasp en 2 el -sap (per 4 personen) toe aan de stoof en schep om.
Vegan bonenstoof met tijm en miso
In Japan hebben ze geen vier maar vijf basissmaken. Umamai is een intense, hartige smaak die niet onder de andere vier pijlers te categoriseren is. Miso is "umami" en wij combineren de gefermenteerde pasta met een vegan bonenstoof en tijm.
hoofdgerecht
null personen
360 kcal
30 min. bereiden
15 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de sjalotten in dunne halve ringen. Snijd de bleekselderij in boogjes van een ½ cm. Schil de winterpeen en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
Verhit de plantaardige boter en de olie in de braadpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot toe en fruit 5 min. Schep regelmatig om. Voeg de bleekselderij, winterpeen, knoflook en het venkelzaad toe en bak 5-7 min. mee. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Giet ondertussen de bonen af in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat uitlekken.
Voeg de bonen en tijmblaadjes toe aan de pan en schep om. Giet er 400 ml water (per 4 personen) bij en breng de stoof op hoog vuur aan de kook. Leg de deksel op de pan en zet ca. 15 min. in de oven.
Boen ondertussen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Roer de misopasta los met de rest van het water. Voeg het misomengsel, 1 tl citroenrasp en 2 el -sap (per 4 personen) toe aan de stoof en schep om.
combinatietip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
300 g sjalotten
5 stengels bleekselderij
500 g winterpeen
3 tenen knoflook
30 g plantaardige ongezouten boter
1 el milde olijfolie
1 el venkelzaad
1¼ kg limabonen in blik
7½ g verse tijm
445 ml water
1 citroen
3 el Saitaku shiro miso paste
Dit heb je nodig
hoge braadpan met deksel: Ø 22 cm
rasp