Lemon curd cake
Lemon curd + cake = een gouden combinatie! Van deze cake kan jij straks niet meer afblijven.
Aan de slag
Maak eerst de lemoncurd: Snijd ⅓ van de boter in kleine blokjes, doe in een vershoudbakje en zet tot gebruik in de koelkast. Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil. Pers de vruchten uit en meet 150 ml af, de rest van het sap gebruik je niet. Splits 2 eieren, houd de eiwitten apart. Doe de eidooiers met het citroensap, -rasp, 150 g suiker en 2 eieren in een steelpan met dikke bodem en meng met een garde.
Verwarm het mengsel, al roerend, op laag vuur ca. 7 min. tot het ingedikt is. Zet het vuur uit en roer de blokjes koude boter erdoor tot alles opgenomen is. Giet door een zeef in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat de folie direct op de curd ligt, dit zorgt ervoor dat er geen vel op komt. Laat in minimaal 1 uur in de koelkast helemaal afkoelen.
Maak de cake: Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Mix met een handmixer met gardes op een lage stand de rest van de suiker, de rest van de boter, het vanille-extract en zout in 4 min. licht, luchtig en romig.
Voeg, al kloppend, 1 voor 1 de overige 3 eieren en de 2 achtergehouden eiwitten toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige opgenomen is. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en spatel het er luchtig doorheen.
Schep de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel er 2 el lemoncurd over. Schep de rest van het beslag erover en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in ca. 45-50 min. gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan is de cake gaar. Het kan zijn dat er curd aan de prikker blijft plakken die wel vloeibaar is. Laat de cake 15 min. afkoelen in de vorm en vervolgens 45 min. uit de vorm op een rooster.
Besprenkel voor serveren nog 2 el lemoncurd in een zigzagpatroon over de bovenkant van de cake.
Lemon curd cake
Lemon curd + cake = een gouden combinatie! Van deze cake kan jij straks niet meer afblijven.
null porties
495 kcal
35 min. bereiden
120 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Maak eerst de lemoncurd: Snijd ⅓ van de boter in kleine blokjes, doe in een vershoudbakje en zet tot gebruik in de koelkast. Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil. Pers de vruchten uit en meet 150 ml af, de rest van het sap gebruik je niet. Splits 2 eieren, houd de eiwitten apart. Doe de eidooiers met het citroensap, -rasp, 150 g suiker en 2 eieren in een steelpan met dikke bodem en meng met een garde.
Verwarm het mengsel, al roerend, op laag vuur ca. 7 min. tot het ingedikt is. Zet het vuur uit en roer de blokjes koude boter erdoor tot alles opgenomen is. Giet door een zeef in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat de folie direct op de curd ligt, dit zorgt ervoor dat er geen vel op komt. Laat in minimaal 1 uur in de koelkast helemaal afkoelen.
Maak de cake: Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Mix met een handmixer met gardes op een lage stand de rest van de suiker, de rest van de boter, het vanille-extract en zout in 4 min. licht, luchtig en romig.
Voeg, al kloppend, 1 voor 1 de overige 3 eieren en de 2 achtergehouden eiwitten toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige opgenomen is. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en spatel het er luchtig doorheen.
Schep de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel er 2 el lemoncurd over. Schep de rest van het beslag erover en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in ca. 45-50 min. gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan is de cake gaar. Het kan zijn dat er curd aan de prikker blijft plakken die wel vloeibaar is. Laat de cake 15 min. afkoelen in de vorm en vervolgens 45 min. uit de vorm op een rooster.
Besprenkel voor serveren nog 2 el lemoncurd in een zigzagpatroon over de bovenkant van de cake.
bewaartip:
resttip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
300 g ongezouten roomboter
4 citroenen
7 middelgrote eieren
350 g kristalsuiker
1 el Nielsen Massey Madagascar bourbon vanille-extract
½ tl zout
200 g tarwebloem
2 tl bakpoeder
Dit heb je nodig
vershoudfolie
cakevorm (25 cm)
bakpapier
sateprikker