Lemon curd cake
bewaar
bewaar

Lemon curd cake

Lemon curd + cake = een gouden combinatie! Van deze cake kan jij straks niet meer afblijven.

35 min. bereiden / 50 min. oventijd / 2 uur wachten

8 ingrediënten

Aan de slag

Maak eerst de lemoncurd: Snijd ⅓ van de boter in kleine blokjes, doe in een vershoudbakje en zet tot gebruik in de koelkast. Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil. Pers de vruchten uit en meet 150 ml af, de rest van het sap gebruik je niet. Splits 2 eieren, houd de eiwitten apart. Doe de eidooiers met het citroensap, -rasp, 150 g suiker en 2 eieren in een steelpan met dikke bodem en meng met een garde.

Verwarm het mengsel, al roerend, op laag vuur ca. 7 min. tot het ingedikt is. Zet het vuur uit en roer de blokjes koude boter erdoor tot alles opgenomen is. Giet door een zeef in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat de folie direct op de curd ligt, dit zorgt ervoor dat er geen vel op komt. Laat in minimaal 1 uur in de koelkast helemaal afkoelen.

Maak de cake: Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Mix met een handmixer met gardes op een lage stand de rest van de suiker, de rest van de boter, het vanille-extract en zout in 4 min. licht, luchtig en romig.

Voeg, al kloppend, 1 voor 1 de overige 3 eieren en de 2 achtergehouden eiwitten toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige opgenomen is. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en spatel het er luchtig doorheen.

Schep de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel er 2 el lemoncurd over. Schep de rest van het beslag erover en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in ca. 45-50 min. gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt, dan is de cake gaar. Het kan zijn dat er curd aan de prikker blijft plakken die wel vloeibaar is. Laat de cake 15 min. afkoelen in de vorm en vervolgens 45 min. uit de vorm op een rooster.

Besprenkel voor serveren nog 2 el lemoncurd in een zigzagpatroon over de bovenkant van de cake.

bewaartipDe lemoncurd is ca. 1 week houdbaar in de koelkast in een afgesloten pot of bakje. Of je kunt het tot 3 maanden invriezen.
resttipLemoncurd die je over hebt is lekker bij scones, pannenkoeken of op brood met roomkaas.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Lemon curd cake

Lemon curd + cake = een gouden combinatie! Van deze cake kan jij straks niet meer afblijven.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig