Dawet
Dawet is de Surinaamse versie van het Indonesische drankje cendol (tjendol). Het is een verfrissend drankje van citroengras en kokosnoot, met een roze kleurtje. Wie zegt daar nou nee tegen?
Aan de slag
Sla het citroengras stuk met de botte kant van een mes en doe met de suiker en 500 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Haal van het vuur en roer de kleurstof erdoor. Dek de pan af en laat de siroop in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak ondertussen de kokosnoten open. Aan de bovenkant van een kokosnoot zitten 3 zachte plekjes. Maak die gaatjes open, bijvoorbeeld met een schroevendraaier. Laat het kokoswater eruit lopen. Pak de kokosnoot vast in 1 hand en sla er in het midden op met de botte kant van een mes. Draai de kokosnoot steeds een beetje in je hand zodat je in een cirkel rondom slaat. Na een tijdje breekt de kokosnoot open. Verwijder met een lepel het vruchtvlees, het bruine velletje mag blijven, maar als het er vanzelf af gaat is dat ook prima.
Snijd de kokos grof en doe met 1½ liter water in een blender. Maal fijn. Leg een zeef met daarin een stuk kaasdoek op een kom. Schenk de kokospulp erdoor. Knijp de doek goed uit. Bewaar de kokosmelk tot gebruik in de koelkast.
Vul een grote kom met koud water. Leg daarop een schuimspaan of vergiet. Roer de maizena los in 150 ml water. Breng de overige 150 ml water in een steelpan aan de kook. Roer met een garde het maizenawater erdoor en laat, al roerend, 2 min. koken. Druk de maizenapap met een lepel door de schuimspaan zodat het in kleine slierten in het koude water valt.
Doe in elk glas 3 el siroop, schenk er 200 ml kokosmelk bij en roer goed. Voeg een paar eetlepels maizenasliertjes toe en serveer, eventueel met ijsklontjes.
Dawet
Dawet is de Surinaamse versie van het Indonesische drankje cendol (tjendol). Het is een verfrissend drankje van citroengras en kokosnoot, met een roze kleurtje. Wie zegt daar nou nee tegen?
null personen
400 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Sla het citroengras stuk met de botte kant van een mes en doe met de suiker en 500 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Haal van het vuur en roer de kleurstof erdoor. Dek de pan af en laat de siroop in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak ondertussen de kokosnoten open. Aan de bovenkant van een kokosnoot zitten 3 zachte plekjes. Maak die gaatjes open, bijvoorbeeld met een schroevendraaier. Laat het kokoswater eruit lopen. Pak de kokosnoot vast in 1 hand en sla er in het midden op met de botte kant van een mes. Draai de kokosnoot steeds een beetje in je hand zodat je in een cirkel rondom slaat. Na een tijdje breekt de kokosnoot open. Verwijder met een lepel het vruchtvlees, het bruine velletje mag blijven, maar als het er vanzelf af gaat is dat ook prima.
Snijd de kokos grof en doe met 1½ liter water in een blender. Maal fijn. Leg een zeef met daarin een stuk kaasdoek op een kom. Schenk de kokospulp erdoor. Knijp de doek goed uit. Bewaar de kokosmelk tot gebruik in de koelkast.
Vul een grote kom met koud water. Leg daarop een schuimspaan of vergiet. Roer de maizena los in 150 ml water. Breng de overige 150 ml water in een steelpan aan de kook. Roer met een garde het maizenawater erdoor en laat, al roerend, 2 min. koken. Druk de maizenapap met een lepel door de schuimspaan zodat het in kleine slierten in het koude water valt.
Doe in elk glas 3 el siroop, schenk er 200 ml kokosmelk bij en roer goed. Voeg een paar eetlepels maizenasliertjes toe en serveer, eventueel met ijsklontjes.
bewaartip:
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
4 stengels vers citroengras
300 g kristalsuiker
2½ l water
¼ tl rode kleurstof
4 kokosnoten
70 g maizena
Dit heb je nodig
blender
kaasdoek
schuimspaan