Yoghurtcake met honing-sinaasappelsiroop
Cake klaar? Schenken maar, met siroop van sinaasappel en honing. En dan: lekker bestrooien met pistachenoten.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de helft van de vrucht uit.
Doe een ½ el sinaasappelrasp (per taart), de boter, suiker en het vanille-extract in een kom. Mix met een handmixer met gardes op een lage stand in 4 min. licht, luchtig en romig. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor.
Zeef de bloem, bakpoeder, kardemom en het zout boven de kom en spatel erdoor. Roer de yoghurt erdoor. Verdeel het beslag over de cakevorm en bak in ca. 55 min. in de oven lichtbruin en gaar. Controleer na ca. 45 min. op gaarheid. Prik een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 10 min. afkoelen, stort ’m vervolgens op een rooster en laat nog 1½ uur afkoelen.
Hak ondertussen de pistachenoten heel fijn. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de noten op middelhoog vuur 2-3 min. goudbruin, laat afkoelen. Breng in een steelpan de honing en het water aan de kook en laat op laag vuur 4-5 min. inkoken tot siroop. Voeg 1 el sinaasappelsap (per taart) toe en verwarm 2 min. mee. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
Prik met een satéprikker wat gaatjes in de cake. Schenk de honing-sinaasappelsiroop over de cake en verdeel de pistachenoten erover.
Yoghurtcake met honing-sinaasappelsiroop
Cake klaar? Schenken maar, met siroop van sinaasappel en honing. En dan: lekker bestrooien met pistachenoten.
null personen
245 kcal
20 min. bereiden
100 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 160 °C. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de helft van de vrucht uit.
Doe een ½ el sinaasappelrasp (per taart), de boter, suiker en het vanille-extract in een kom. Mix met een handmixer met gardes op een lage stand in 4 min. licht, luchtig en romig. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor.
Zeef de bloem, bakpoeder, kardemom en het zout boven de kom en spatel erdoor. Roer de yoghurt erdoor. Verdeel het beslag over de cakevorm en bak in ca. 55 min. in de oven lichtbruin en gaar. Controleer na ca. 45 min. op gaarheid. Prik een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 10 min. afkoelen, stort ’m vervolgens op een rooster en laat nog 1½ uur afkoelen.
Hak ondertussen de pistachenoten heel fijn. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de noten op middelhoog vuur 2-3 min. goudbruin, laat afkoelen. Breng in een steelpan de honing en het water aan de kook en laat op laag vuur 4-5 min. inkoken tot siroop. Voeg 1 el sinaasappelsap (per taart) toe en verwarm 2 min. mee. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
Prik met een satéprikker wat gaatjes in de cake. Schenk de honing-sinaasappelsiroop over de cake en verdeel de pistachenoten erover.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
100 g ongezouten roomboter
1 sinaasappel
150 g kristalsuiker
1 tl vanille-extract
3 scharreleieren
200 g tarwebloem
1½ tl bakpoeder
1½ tl gemalen kardemom
¼ tl zout
175 g Griekse yoghurt 10%
40 g gepelde pistachenoten
50 g wilde bloemenhoning
1 el water
Dit heb je nodig
cakevorm (25 cm, ingevet)
sateprikker