Trifle met sinaasappel, stoofperen en trifle sponges
Handig: trifle sponges. Deze cakejes speciaal voor in de trifle zorgen ervoor dat elk hapje een cadeautje vol smaak is.
Aan de slag
Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en bewaar dit. Verwarm de helft van de slagroom en de melk met het vanillestokje in een steelpan tot heet, maar laat het niet koken. Zet het vuur uit en laat 10 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
Snijd ondertussen de stoofperen in stukjes van 1 cm. Breng samen met 100 ml van het sap (voor 10 personen) in een steelpan aan de kook en kook in tot stroperig. Dit duurt 15-20 min.
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop ¾ van de suiker met de eidooiers, maizena en een snuf zout tot een egaal mengsel. Giet er een scheutje van de warme vanilleroom bij en klop goed met een garde. Giet er al kloppend de rest van de warme room bij. Giet het hele mengsel terug in de steelpan en laat de custard al kloppend op laag vuur dik worden. Dit duurt 12-15 min. De custard is goed als hij aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken. Dreigt de custard te gaan schiften, haal hem dan van het vuur en klop heel stevig met een garde tot het weer egaal is. Roer het vanillemerg erdoor en laat afgedekt met een stukje vershoudfolie direct op de bovenkant 30 min. afkoelen. Dit voorkomt velvorming.
Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van ⅔ van de sinaasappels. Pel de sinaasappel maar laat het vruchtvlees heel. Snijd het vruchtvlees in ronde plakken van 1 cm. dik. Pel en snijd het vruchtvlees van de laatste sinaasappel in stukjes van 1 cm, laat uitlekken en meng door de afgekoelde custard.
Klop de rest van de slagroom met de rest van de suiker in 5 min. net stijf met een handmixer, schep het sinaasappelrasp erdoor.
Zet de sinaasappelschijfjes rondom tegen de zijkanten van de trifle schaal aan. Verdeel de helft van de custard over de bodem en verdeel daar de helft van de trifle sponges over en dek af met de rest van de custard. Halveer de rest van de sponge cakes in de lengte door en verdeel over de zijkanten tegen het glas aan zodat ze goed zichtbaar zijn. Verdeel daar de stoofperen en vervolgens slagroom over. Verkruimel de meringue grof en strooi over de trifle.
Trifle met sinaasappel, stoofperen en trifle sponges
Handig: trifle sponges. Deze cakejes speciaal voor in de trifle zorgen ervoor dat elk hapje een cadeautje vol smaak is.
nagerecht
null personen
430 kcal
35 min. bereiden
Aan de slag
Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en bewaar dit. Verwarm de helft van de slagroom en de melk met het vanillestokje in een steelpan tot heet, maar laat het niet koken. Zet het vuur uit en laat 10 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
Snijd ondertussen de stoofperen in stukjes van 1 cm. Breng samen met 100 ml van het sap (voor 10 personen) in een steelpan aan de kook en kook in tot stroperig. Dit duurt 15-20 min.
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop ¾ van de suiker met de eidooiers, maizena en een snuf zout tot een egaal mengsel. Giet er een scheutje van de warme vanilleroom bij en klop goed met een garde. Giet er al kloppend de rest van de warme room bij. Giet het hele mengsel terug in de steelpan en laat de custard al kloppend op laag vuur dik worden. Dit duurt 12-15 min. De custard is goed als hij aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken. Dreigt de custard te gaan schiften, haal hem dan van het vuur en klop heel stevig met een garde tot het weer egaal is. Roer het vanillemerg erdoor en laat afgedekt met een stukje vershoudfolie direct op de bovenkant 30 min. afkoelen. Dit voorkomt velvorming.
Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van ⅔ van de sinaasappels. Pel de sinaasappel maar laat het vruchtvlees heel. Snijd het vruchtvlees in ronde plakken van 1 cm. dik. Pel en snijd het vruchtvlees van de laatste sinaasappel in stukjes van 1 cm, laat uitlekken en meng door de afgekoelde custard.
Klop de rest van de slagroom met de rest van de suiker in 5 min. net stijf met een handmixer, schep het sinaasappelrasp erdoor.
Zet de sinaasappelschijfjes rondom tegen de zijkanten van de trifle schaal aan. Verdeel de helft van de custard over de bodem en verdeel daar de helft van de trifle sponges over en dek af met de rest van de custard. Halveer de rest van de sponge cakes in de lengte door en verdeel over de zijkanten tegen het glas aan zodat ze goed zichtbaar zijn. Verdeel daar de stoofperen en vervolgens slagroom over. Verkruimel de meringue grof en strooi over de trifle.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
1 vanillestokje
500 ml verse slagroom
250 ml volle melk
700 g gestoofde peertjes op lichte siroop
4 middelgrote eieren
100 g kristalsuiker
50 g maizena
3 sinaasappels
8 AH Excellent trifle sponges
35 g AH Excellent mini-pavlova's
Dit heb je nodig
vershoudfolie
hoge glazen schaal (inhoud 2.5 liter)