Red velvet cupcakekrans
Dit is nou op-en-top kerst. De cakejes zijn rood, de botercrème groen, inclusief ‘besjes’, strik en parels.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Zeef het bakmeel, de cacaopoeder, suiker en het zout boven de kom van de staande mixer. Voeg 135 g boter en de eieren toe. Mix 1 min.
Meng de karnemelk met de rode kleurstof en de helft van het vanille-extract. Voeg al mixend het rode mengsel toe aan het beslag en mix. 30 sec.
Meng de baksoda met de appelazijn. Het mengsel zal gaan schuimen. Voeg het al mixend toe aan het beslag, mix nog 10 sec.
Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm en verdeel het beslag erover. Bak ca. 20 min. in de oven. Steek de satéprikker in het midden van de cakejes. Als deze er schoon en droog uitkomt, zijn ze gaar. Laat de cupcakes minimaal 30 min. afkoelen in de muffinvorm.
Rol ondertussen de rode fondant met de deegroller uit op een met poedersuiker bestoven werkblad tot een plak van een ½ cm dik. Snijd er een reep uit van 4 x 16 cm en een reep van 2 x 8 cm. Maak het midden van de grote reep een beetje vochtig. Vouw de twee uiteinden naar het midden, ze mogen elkaar een beetje overlappen en druk licht aan tot een lus. Knijp het midden van de lus met je duim en wijsvinger voorzichtig samen, zodat de lus de vorm van een strik krijgt. Vouw het kleine reepje fondant eromheen. Rol van de rest van de fondant 15 bolletjes van Ø een ½ cm. De rest van de fondant gebruik je niet.
Maak de kom van de mixer schoon en klop er de rest van de boter in 8 min. licht en luchtig in. Voeg de helft van de poedersuiker toe, mix 1 min. op lage snelheid tot de suiker is opgenomen, voeg de rest toe en mix nog 1 min.
Meng ondertussen de groene kleurstof met de melk en de rest van het vanille-extract. Voeg het melkmengsel al mixend toe aan de botercrème tot deze egaal groen is. Schep in de spuitzak.
Verwijder de papieren vormpjes van de cupcakes. Leg de cupcakes omgekeerd in de vorm van een krans op een serveerschaal. Spuit toefjes botercrème in 3 banen over de cupcakekrans.
Leg de rode strik op de bovenkant van de krans. Verdeel de rode bolletjes in groepjes van 3 over de krans. Bestrooi met de gouden parels en bespuit met de glitterspray.
Red velvet cupcakekrans
Dit is nou op-en-top kerst. De cakejes zijn rood, de botercrème groen, inclusief ‘besjes’, strik en parels.
null porties
375 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Zeef het bakmeel, de cacaopoeder, suiker en het zout boven de kom van de staande mixer. Voeg 135 g boter en de eieren toe. Mix 1 min.
Meng de karnemelk met de rode kleurstof en de helft van het vanille-extract. Voeg al mixend het rode mengsel toe aan het beslag en mix. 30 sec.
Meng de baksoda met de appelazijn. Het mengsel zal gaan schuimen. Voeg het al mixend toe aan het beslag, mix nog 10 sec.
Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm en verdeel het beslag erover. Bak ca. 20 min. in de oven. Steek de satéprikker in het midden van de cakejes. Als deze er schoon en droog uitkomt, zijn ze gaar. Laat de cupcakes minimaal 30 min. afkoelen in de muffinvorm.
Rol ondertussen de rode fondant met de deegroller uit op een met poedersuiker bestoven werkblad tot een plak van een ½ cm dik. Snijd er een reep uit van 4 x 16 cm en een reep van 2 x 8 cm. Maak het midden van de grote reep een beetje vochtig. Vouw de twee uiteinden naar het midden, ze mogen elkaar een beetje overlappen en druk licht aan tot een lus. Knijp het midden van de lus met je duim en wijsvinger voorzichtig samen, zodat de lus de vorm van een strik krijgt. Vouw het kleine reepje fondant eromheen. Rol van de rest van de fondant 15 bolletjes van Ø een ½ cm. De rest van de fondant gebruik je niet.
Maak de kom van de mixer schoon en klop er de rest van de boter in 8 min. licht en luchtig in. Voeg de helft van de poedersuiker toe, mix 1 min. op lage snelheid tot de suiker is opgenomen, voeg de rest toe en mix nog 1 min.
Meng ondertussen de groene kleurstof met de melk en de rest van het vanille-extract. Voeg het melkmengsel al mixend toe aan de botercrème tot deze egaal groen is. Schep in de spuitzak.
Verwijder de papieren vormpjes van de cupcakes. Leg de cupcakes omgekeerd in de vorm van een krans op een serveerschaal. Spuit toefjes botercrème in 3 banen over de cupcakekrans.
Leg de rode strik op de bovenkant van de krans. Verdeel de rode bolletjes in groepjes van 3 over de krans. Bestrooi met de gouden parels en bespuit met de glitterspray.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
285 g ongezouten roomboter
115 g zelfrijzend bakmeel
½ el cacaopoeder
125 g fijne kristalsuiker
¼ tl zout
2 scharreleieren
2 el karnemelk
1 tube rode kleurstof
2 tl vanille-extract
1 tl baksoda
2 tl appel azijn
1 stuk rode rolfondant
250 g poedersuiker
2 tubes groene kleurstof
2 el volle melk
1 el AH Excellent gouden parels
1 flesje silver glitter spray
Dit heb je nodig
staande mixer met garde
papieren cupcakevormpjes
muffinvorm met 12 holtes (ingevet)
sateprikker
deegroller
spuitzak met stervormig mondje