Mini-pithivier met kalkoenragout
Een jasje van bladerdeeg doet het goed met de romige vulling met zachtgegaarde kalkoen. De salade is een frisse tegenhanger. Deze mini-pithivier met kalkoenragout is precies wat je zoekt voor een feestelijk diner!
Aan de slag
Breng het water met de kalkoenblokjes en het bouillonblokje aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Schep met de schuimspaan de kalkoenblokjes uit de bouillon en laat iets afkoelen. Bewaar de bouillon.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Verhit de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux). Laat de roux op laag vuur in 3 min. gaar worden. Roer regelmatig. Voeg de melk en 25 ml afgekoelde bouillon (per 4 personen) toe aan de roux en laat al roerend met een garde op middelhoog vuur binden.
Snijd de peterselie fijn. Trek met 2 vorken het kalkoenvlees in stukjes en voeg samen met de helft van de fijngesneden peterselie toe aan de roux. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rol ½ plakjes bladerdeeg iets uit. Steek er met de uitsteekvorm 4 rondjes van Ø 13 cm uit. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het mengsel erover, laat 1.5 cm van de rand vrij.
Steek uit de rest van de plakjes met de uitsteekvorm 4 rondjes van Ø 11 cm. Verdeel de deegrondjes over de vulling. Druk voorzichtig de randen aan, rol de rand op en duw met een mesje tegen de rand omhoog.
Maak in het midden van het deeg met een klein, scherp mes een rond gaatje. Maak vanaf het gaatje tot aan de onderkant streepjes, zonder het deeg door te snijden. Klop het ei los, bestrijk de mini-pithiviers ermee en bak ze in ca. 25 min. in de oven lichtbruin.
Haal ondertussen de bladeren van de kropsla en snijd grof. Snijd de muntblaadjes fijn. Meng de sla met de munt, de rest van de peterselie, de olie en azijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg de mini-pithiviers op borden en verdeel de salade eromheen.
Mini-pithivier met kalkoenragout
Een jasje van bladerdeeg doet het goed met de romige vulling met zachtgegaarde kalkoen. De salade is een frisse tegenhanger. Deze mini-pithivier met kalkoenragout is precies wat je zoekt voor een feestelijk diner!
voorgerecht
null personen
505 kcal
35 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Breng het water met de kalkoenblokjes en het bouillonblokje aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Schep met de schuimspaan de kalkoenblokjes uit de bouillon en laat iets afkoelen. Bewaar de bouillon.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Verhit de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe (roux). Laat de roux op laag vuur in 3 min. gaar worden. Roer regelmatig. Voeg de melk en 25 ml afgekoelde bouillon (per 4 personen) toe aan de roux en laat al roerend met een garde op middelhoog vuur binden.
Snijd de peterselie fijn. Trek met 2 vorken het kalkoenvlees in stukjes en voeg samen met de helft van de fijngesneden peterselie toe aan de roux. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rol ½ plakjes bladerdeeg iets uit. Steek er met de uitsteekvorm 4 rondjes van Ø 13 cm uit. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het mengsel erover, laat 1.5 cm van de rand vrij.
Steek uit de rest van de plakjes met de uitsteekvorm 4 rondjes van Ø 11 cm. Verdeel de deegrondjes over de vulling. Druk voorzichtig de randen aan, rol de rand op en duw met een mesje tegen de rand omhoog.
Maak in het midden van het deeg met een klein, scherp mes een rond gaatje. Maak vanaf het gaatje tot aan de onderkant streepjes, zonder het deeg door te snijden. Klop het ei los, bestrijk de mini-pithiviers ermee en bak ze in ca. 25 min. in de oven lichtbruin.
Haal ondertussen de bladeren van de kropsla en snijd grof. Snijd de muntblaadjes fijn. Meng de sla met de munt, de rest van de peterselie, de olie en azijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg de mini-pithiviers op borden en verdeel de salade eromheen.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
300 ml water
200 g kalkoenblokjes
1 kippenbouillonblokje
30 g ongezouten roomboter
30 g tarwebloem
50 ml volle melk
20 g platte peterselie
8 plakjes diepvries bladerdeeg
1 middelgroot ei
¼ kropsla
5 g verse munt
2 tl extra vierge olijfolie
1 tl natuurazijn
Dit heb je nodig
schuimspaan
bakpapier