Hummingbird cake
Een hummingbird cake is voor echte zoetekauwen. De cake wordt gemaakt met banaan en ananas en vindt z'n oorsprong in Jamaica. Naar verluidt is de cake vernoemd naar de kolibrie (hummingbird) die daar veel voorkomen en zelf ook zoetekauwtjes zijn.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Prak de bananen fijn in een mengkom. Giet de ananas af, snijd het vruchtvlees grof en meng door de banaan. Voeg de olie, kristal- en basterdsuiker, het vanille-extract, de eieren en het zout toe. Roer tot een egaal mengsel. Hak de pecannoten grof.
Meng in een tweede kom de bloem, bakpoeder, baksoda en kaneel. Voeg het banaanmengsel toe en roer met een spatel tot het bloemmengsel net is opgenomen. Roer de helft van de pecannoten erdoor. Roer niet te lang, anders kan de cake taai worden.
Bekleed de bodems van de springvormen met bakpapier en verdeel het beslag erover. Bak in ca. 1 uur in de oven gaar. Steek na 45 min. een satéprikker in het midden van de cakes. Komt de prikker er schoon uit, dan zijn de cakes gaar.
Haal de cakes uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de springvormen. Verwijder de vormen en laat de cakes minimaal 3 uur afkoelen. Laat ondertussen de roomboter en roomkaas op kamertemperatuur komen.
Klop de zachte boter en roomkaas in een mengkom met de handmixer in 5-7 min. licht en luchtig. Voeg de helft van de poedersuiker toe, mix op lage stand tot de suiker is opgenomen. Voeg de rest van de poedersuiker toe en klop op lage stand tot het is opgenomen. Mix vervolgens in 1-2 min. op middelhoge stand tot een luchtige frosting.
Smeer een beetje van de frosting op een taartplateau of bord en leg er 1 cake op. Schep ⅓ van de frosting op de cake en strijk met een spatel uit tot een egale laag. Leg de tweede cake er ondersteboven op en bestrijk de boven- en zijkanten met de rest van de frosting. Strijk de zijkant van de taart glad met een spatel. Bestrooi de bovenkant met de rest van de pecannoten.
Hummingbird cake
Een hummingbird cake is voor echte zoetekauwen. De cake wordt gemaakt met banaan en ananas en vindt z'n oorsprong in Jamaica. Naar verluidt is de cake vernoemd naar de kolibrie (hummingbird) die daar veel voorkomen en zelf ook zoetekauwtjes zijn.
null porties
585 kcal
30 min. bereiden
195 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Prak de bananen fijn in een mengkom. Giet de ananas af, snijd het vruchtvlees grof en meng door de banaan. Voeg de olie, kristal- en basterdsuiker, het vanille-extract, de eieren en het zout toe. Roer tot een egaal mengsel. Hak de pecannoten grof.
Meng in een tweede kom de bloem, bakpoeder, baksoda en kaneel. Voeg het banaanmengsel toe en roer met een spatel tot het bloemmengsel net is opgenomen. Roer de helft van de pecannoten erdoor. Roer niet te lang, anders kan de cake taai worden.
Bekleed de bodems van de springvormen met bakpapier en verdeel het beslag erover. Bak in ca. 1 uur in de oven gaar. Steek na 45 min. een satéprikker in het midden van de cakes. Komt de prikker er schoon uit, dan zijn de cakes gaar.
Haal de cakes uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de springvormen. Verwijder de vormen en laat de cakes minimaal 3 uur afkoelen. Laat ondertussen de roomboter en roomkaas op kamertemperatuur komen.
Klop de zachte boter en roomkaas in een mengkom met de handmixer in 5-7 min. licht en luchtig. Voeg de helft van de poedersuiker toe, mix op lage stand tot de suiker is opgenomen. Voeg de rest van de poedersuiker toe en klop op lage stand tot het is opgenomen. Mix vervolgens in 1-2 min. op middelhoge stand tot een luchtige frosting.
Smeer een beetje van de frosting op een taartplateau of bord en leg er 1 cake op. Schep ⅓ van de frosting op de cake en strijk met een spatel uit tot een egale laag. Leg de tweede cake er ondersteboven op en bestrijk de boven- en zijkanten met de rest van de frosting. Strijk de zijkant van de taart glad met een spatel. Bestrooi de bovenkant met de rest van de pecannoten.
achtergrondinfo:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
4 rijpe bananen
576 g ananasstukjes op eigen sap
350 ml zonnebloemolie
175 g fijne kristalsuiker
175 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille-extract
3 middelgrote scharreleieren
1 tl zout
75 g pecannoten
350 g tarwebloem
1 tl bakpoeder
1 tl baksoda
1 tl gemalen kaneel
100 g ongezouten roomboter
200 g verse roomkaas
250 g poedersuiker
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 22 cm, ingevet)
sateprikker