Lemon posset
bewaar
bewaar

Lemon posset

Met slechts 3 ingrediënten maak je eenvoudig frisse lemon posset. Serveer het toetje in een uitgeholde citroen voor een extra leuke touch.

25 min. bereiden / 3 uur 30 min. wachten

4 ingrediënten

Aan de slag

Boen de citroenen schoon, rasp de gele schil en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd het vruchtvlees met een mesje los en schep het met een lepel uit de helften. Bewaar de schillen.

Snijd het vruchtvlees grof, doe in een vergiet en hang de vergiet in een kom. Druk het sap eruit, je hebt 120 ml sap (per 8 porties) nodig.

Breng de slagroom met de suiker en het zout in een steelpan al roerend aan de kook. Laat de room op laag vuur 12 min. zachtjes koken. Roer af en toe.

Haal de pan van het vuur en roer het citroenrasp en -sap door de room.

Leg een groot stuk aluminiumfolie op een dienblad en kreukel het losjes, zodat er een oneffen oppervlak ontstaat. Zet de citroenschillen erop, ze blijven zo stevig staan. Schenk de citroenroom in de schillen. Laat 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Laat de possets dan nog 3 uur koud worden in de koelkast.

resttipAls de citroenen klein zijn, houd je wat van de citroenroom over. Dat kun je over kleine bakjes of ramequins verdelen.
achtergrondinfoPosset is een klassiek Brits dessert, bestaande uit het zuur van vruchten, room en suiker. De versie met citroen is de bekendste. Vroeger was een posset een drank, gemaakt van gestremde melk met sack (een alcoholische drank die lijkt op sherry), suiker en soms specerijen zoals kaneel. Het werd geserveerd als medicijn tegen verkoudheid of koorts, onder andere aan Koning Charles I in het jaar 1620. Maar 100 jaar later was het een dessert met koek, brood en eidooier of amandel om het dikker te maken, een soort custard dus. Toen kwam ook citroen als smaakmaker in opkomst, maar sack was nog steeds het populairst. Aan het eind van de 18e eeuw was het niet meer de bedoeling dat de melk schiftte en dan komen we al erg in de buurt van wat de posset nu is.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Lemon posset

Met slechts 3 ingrediënten maak je eenvoudig frisse lemon posset. Serveer het toetje in een uitgeholde citroen voor een extra leuke touch.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig