Kwartel met spek en cranberrycompote
Kwartel voor kerst? Omwikkel ze met spek en serveer met zelfgemaakte cranberrycompote; een mooie friszure tegenhanger van het ziltige spek. Dat is nog eens een mooi hoofdgerecht voor kerst.
Aan de slag
Laat de kwartels ontdooien. Verwarm de oven voor op 190 °C. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht. Snijd de salieblaadjes fijn. Meng de helft van het citroenrasp met de salie en boter. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Smelt 1 el van de salieboter (per 4 personen) in een koekenpan op hoog vuur en bak de kwartels rondom bruin. Haal uit de pan.
Bestrijk de kwartels met een bakkwast met de rest van de boter. Leg op elke kwartel 2 plakjes spek in een kruis en bind vast met keukentouw. Leg de kwartels in de ovenschaal en bak 15-20 min. in de oven.
Doe ondertussen de cranberry’s met de rietsuiker en de rest van het citroenrasp in een steelpan. Breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur koken.
Haal de schaal uit de oven en controleer de kerntemperatuur van de kwartel: die moet 65-70 °C zijn. Steek hiervoor de keukenthermometer in het dikste deel van de kwartel maar zorg ervoor dat de thermometer het bot niet raakt. Zet nog 5 min. in de oven als de temperatuur nog niet is bereikt. Laat de kwartels afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Serveer met de cranberrycompote.
Kwartel met spek en cranberrycompote
Kwartel voor kerst? Omwikkel ze met spek en serveer met zelfgemaakte cranberrycompote; een mooie friszure tegenhanger van het ziltige spek. Dat is nog eens een mooi hoofdgerecht voor kerst.
hoofdgerecht
null personen
560 kcal
20 min. bereiden
5 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Laat de kwartels ontdooien. Verwarm de oven voor op 190 °C. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht. Snijd de salieblaadjes fijn. Meng de helft van het citroenrasp met de salie en boter. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Smelt 1 el van de salieboter (per 4 personen) in een koekenpan op hoog vuur en bak de kwartels rondom bruin. Haal uit de pan.
Bestrijk de kwartels met een bakkwast met de rest van de boter. Leg op elke kwartel 2 plakjes spek in een kruis en bind vast met keukentouw. Leg de kwartels in de ovenschaal en bak 15-20 min. in de oven.
Doe ondertussen de cranberry’s met de rietsuiker en de rest van het citroenrasp in een steelpan. Breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur koken.
Haal de schaal uit de oven en controleer de kerntemperatuur van de kwartel: die moet 65-70 °C zijn. Steek hiervoor de keukenthermometer in het dikste deel van de kwartel maar zorg ervoor dat de thermometer het bot niet raakt. Zet nog 5 min. in de oven als de temperatuur nog niet is bereikt. Laat de kwartels afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Serveer met de cranberrycompote.
algemeen:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
4 Vakslager kwartels (diepvries)
1 biologische citroen
7 g verse salie
100 g ongezouten roomboter
8 plakjes ontbijtspek
200 g diepvries cranberry’s
50 g rietsuiker
Dit heb je nodig
bakkwast
keukentouw
ovenschaal (20 x 30)
vleesthermometer