Tarte tatin peer
Tarte tatin met peer in plaats van appels! De sappige peren karameliseren we met een vleugje vanille en liggen op een bodem van knapperig deeg.
Aan de slag
Zeef de bloem boven een kom. Voeg 80 g koude boter in blokjes, 25 g suiker, het zout en 50 ml koud water toe. Meng met de hand of een mixer met deeghaken tot een deegbal, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 45 min. rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC. Schil de peren, snijd in de lengte in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens de kwarten elk in 3 dunne parten. Smelt in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur de rest van de boter met de rest van de suiker tot een bruine karamel.
Schenk de karamel in de vorm (pas op, de karamel is erg heet!). Verdeel de parten peer in een cirkel over de bodem, met het smalle gedeelte naar het midden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond tot een ronde lap van een ½ cm dik, die iets groter is dan de taartvorm. Leg over de peren en stop de randen in. Je houdt wat deeg over.
Bak de tarte tatin 30-35 min. in de oven en laat 10 min. afkoelen. Snijd ondertussen het vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng in een kom met de crème fraîche. Bedek de taart met een bord en keer om, zodat ie op het bord stort. Serveer lauwwarm met de vanillecrème.
Vanillestokjes verwerken
Instructievideo - 00:48 min.
Tarte tatin peer
Tarte tatin met peer in plaats van appels! De sappige peren karameliseren we met een vleugje vanille en liggen op een bodem van knapperig deeg.
null porties
340 kcal
30 min. bereiden
55 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Zeef de bloem boven een kom. Voeg 80 g koude boter in blokjes, 25 g suiker, het zout en 50 ml koud water toe. Meng met de hand of een mixer met deeghaken tot een deegbal, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 45 min. rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC. Schil de peren, snijd in de lengte in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens de kwarten elk in 3 dunne parten. Smelt in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur de rest van de boter met de rest van de suiker tot een bruine karamel.
Schenk de karamel in de vorm (pas op, de karamel is erg heet!). Verdeel de parten peer in een cirkel over de bodem, met het smalle gedeelte naar het midden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond tot een ronde lap van een ½ cm dik, die iets groter is dan de taartvorm. Leg over de peren en stop de randen in. Je houdt wat deeg over.
Bak de tarte tatin 30-35 min. in de oven en laat 10 min. afkoelen. Snijd ondertussen het vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng in een kom met de crème fraîche. Bedek de taart met een bord en keer om, zodat ie op het bord stort. Serveer lauwwarm met de vanillecrème.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
150 g tarwebloem
105 g ongezouten roomboter
110 g witte basterdsuiker
½ tl zout
50 ml koud water
3 Conference handperen
1 vanillestokje