Runderstoof met ui en port
Met een zachte laag aardappelpuree.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 140 ºC. Bak de spekreepjes in een hapjespan in 5 min. uit en schep uit de pan. Snijd de riblappen in stukken van 3 cm en doe ze in een plastic zak. Voeg de bloem en peper en zout toe en schud de zak tot het vlees gelijkmatig is bedekt met bloem. Bak het vlees 3 min. in het spekvet.
Snijd de peen in blokjes van een ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de ui in halve ringen. Doe de peen met de bleekselderij en ui bij het vlees en bak 2 min. mee. Voeg de port, bouillontabletten, het spek en het water toe. Breng aan de kook en roer met een houten lepel de aanbaksels los.
Schep in de ovenschaal en zet ca. 5 uur in de oven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is om het vlees en de groenten in te stoven. Vul indien nodig aan met water. Neem uit de oven als het vlees zo gaar is dat het bijna uit elkaar valt. Verhoog de oventemperatuur tot 200 ºC.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat 2 min. uitdampen. Verwarm de melk in een steelpan en voeg samen met de boter toe aan de aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de puree over het stoofvlees en zet de schaal nog ca. 15 min. in de oven tot de puree mooi goudbruin is.
Brunoise snijden
Instructievideo - 00:38 min.
Runderstoof met ui en port
Met een zachte laag aardappelpuree.
hoofdgerecht
null personen
780 kcal
30 min. bereiden
315 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 140 ºC. Bak de spekreepjes in een hapjespan in 5 min. uit en schep uit de pan. Snijd de riblappen in stukken van 3 cm en doe ze in een plastic zak. Voeg de bloem en peper en zout toe en schud de zak tot het vlees gelijkmatig is bedekt met bloem. Bak het vlees 3 min. in het spekvet.
Snijd de peen in blokjes van een ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de ui in halve ringen. Doe de peen met de bleekselderij en ui bij het vlees en bak 2 min. mee. Voeg de port, bouillontabletten, het spek en het water toe. Breng aan de kook en roer met een houten lepel de aanbaksels los.
Schep in de ovenschaal en zet ca. 5 uur in de oven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is om het vlees en de groenten in te stoven. Vul indien nodig aan met water. Neem uit de oven als het vlees zo gaar is dat het bijna uit elkaar valt. Verhoog de oventemperatuur tot 200 ºC.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat 2 min. uitdampen. Verwarm de melk in een steelpan en voeg samen met de boter toe aan de aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de puree over het stoofvlees en zet de schaal nog ca. 15 min. in de oven tot de puree mooi goudbruin is.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
250 g magere spekreepjes
800 g runderriblappen
4 el tarwebloem
250 g winterpeen
5 stengels bleekselderij
600 g uien
375 ml tawny port
2 rundvleesbouillontabletten
600 ml kraanwater
1½ kg kruimige aardappelen
250 ml volle melk
75 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 30 cm)
aardappelstamper