Herfstborrel
Empanadas met gehakt en serranoham
- Zeef de bloem en het zout boven een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Kneed met de vingertoppen tot een kruimig deeg. Voeg 1 el water toe en kneed goed door tot een samenhangend en soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.
- Kook ondertussen 2/3 van de eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud stromend water en laat afkoelen. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de ham en peterselie fijn.
- Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg het gehakt toe en bak 3 min. rul. Voeg de ham, peterselie en het bier toe en laat 10 min. stoven. Breng op smaak met peper en zout. Pel ondertussen de eieren, snijd fijn en voeg toe aan het gehaktmengsel.
- Verwarm de oven voor op 225 ºC. Neem het deeg uit de koelkast en kneed kort door. Bestuif het werkblad met 2 el. Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van 3 mm dik. Steek met het uitsteekrondje 16 rondjes uit het deeg. Verdeel het gehaktmengsel erover. Vouw voorzichtig dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork.
- Splits de rest van de eieren en klop de eidooier los (het eiwit wordt niet gebruikt). Bestrijk de empanadas ermee. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.