Maaltijdsalade
Een goedgevulde maaltijdsalade is licht, maar toch voedzaam. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en hem zo helemaal aanpassen aan ieders smaak én aan het seizoen. Eventueel wat knapperig brood erbij, en klaar!
Hoe maak je een goed gevulde maaltijdsalade?
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd ⅓ van de kaas in fijne flinters. Scheur de ciabatta in grove stukken van 3 cm. Snijd de knoflook zo fijn mogelijk. Verdeel het brood met de helft van de knoflook en de gesneden kaas over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ⅓ van de olijfolie, breng op smaak met peper en eventueel zout en meng goed. Bak de croutons in ca. 12 min. lichtbruin en krokant. Schep halverwege om.
- Schaaf ondertussen de rest van de kaas in dunne snippers met een dunschiller of kaasschaaf. Splits de helft van de eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Doe de dooier met de ansjovis, worcestershiresaus, ⅓ van de zonnebloemolie, rest van de knoflook en de helft van de kaassnippers in een maatbeker. Pureer met de staafmixer tot een homogene dressing. Doe in een kom en roer er met een garde de rest van de olijfolie beetje bij beetje door. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en meng met de dressing.
- Leg een stuk kipfilet tussen 2 vellen bakpapier en sla tot een ½ cm dik met een kleine koekenpan plat. Herhaal met de rest van de kip.
- Doe de bloem in een diep bord. Klop het de rest van de eieren los met het water in een tweede diep bord. Doe in een derde diep bord de panko. Dep de kipfilets goed droog met keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met peper en eventueel zout. Wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het pankomengsel.
- Verhit de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip in 5 min. gaar en krokant. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Doe de sla met de dressing in een ruime kom en meng met je handen zonder de bladeren stuk te maken. Meng de croutons erdoor en verdeel de salade over een schaal. Snijd de krokante kip in repen van ca. 1 cm dik en verdeel over de salade. Bestrooi met de overige kaas.
Hoe maak je een vullende maaltijdsalade?
Een vullende maaltijdsalade maak je door de groenten in de salade aan te vullen met koolhydraat- en eiwitbronnen. Maak bijvoorbeeld een rijstsalade met kip, een pastasalade met makreel, een quinoasalade met geitenkaas of een couscoussalade met gegrilde groenten en witte kaas. Maar ook noedels, aardappelen en peulvruchten zijn lekkere aanvullingen. Maak je salade af met knapperig gebakken noten of pitten en natuurlijk een goede saladedressing.
Is een maaltijdsalade gezond?
Afhankelijk van de ingrediënten kan een maaltijdsalade gezond zijn, zeker als je ervoor zorgt dat de basis bestaat uit voornamelijk groenten aangevuld met peulvruchten en/of volkoren granen. Vermijd kant-en-klare dressings, omdat die vaak toegevoegde suikers bevatten. En wees voorzichtig met het toevoegen van kaas, want die bevat vaak veel verzadigd vet en zout.
Wat zijn lekkere maaltijdsalades voor in de zomer en winter?
Wie kiest voor seizoensproducten, eet altijd een maaltijdsalade die past bij het seizoen. Zo smaakt een salade van tomaten in de zomer fantastisch, en kun je in de winter bijvoorbeeld aan de slag met het maken van een bietensalade.
De hele dag gezond