Piadina
Hét streetfood van Italië: piadina. En terecht, want deze gevulde platte broodjes lenen zich perfect als snack of lunch (thuis of on the go). Handig en lekker dus. Andiamo!
Piadina maken: zo doe je dat
- Haal de taleggio uit de koelkast, snijd ’m in 6 stukken en laat op het werkblad op kamertemperatuur komen.
- Meng in een kom de bloem, baksoda en het zout door elkaar. Schenk 90 ml olijfolie en het water erbij en meng met een houten lepel. Kneed het kort door met de hand en verpak in vershoudfolie. Laat het deeg 45 min. rusten op kamertemperatuur.
- Verdeel het deeg in 6 porties en rol er bollen van onder je handpalm. Laat het deeg nog 10 min. rusten onder een schone theedoek. Snijd ondertussen de gemarineerde tomaatjes grof.
- Rol de deegbollen op een met bloem bestoven werkblad uit tot platte cirkels van ca. 1 mm dik. Bewaar ze onder de theedoek terwijl je de piadina’s bakt.
- Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de piadina in 3-5 min. gaar. Keer halverwege. Er moeten belletjes en goudbruine plekken op het brood ontstaan. Beleg de piadina in de pan met ⅙ taleggio, ⅙ van de rucola en ⅙ gemarineerde tomaatjes en vouw dubbel. Verwarm nog 1 min. Maak zo ook de rest van de piadina’s. Serveer direct.
Wat is een piadina?
Een piadina is een plat broodje afkomstig uit de Italiaanse streek Emilia-Romagna. Het broodje wordt van oorsprong gemaakt met bloem, water en reuzel (en tegenwoordig wordt ook olie gebruikt) en wordt op een hete terracotta plaat gebakken. Daarna wordt de piadina belegd met groente, afgetopt met vleeswaren of kaas en dubbelgevouwen. Er zijn verschillende varianten, van dunne, grote ‘piada’ uit de kuststreek tot kleinere dikke piadina meer landinwaarts. Door de eeuwen - ja, eeuwen! - heen zijn er verschillende notities en geschriften gevonden over piadina. De oudste notitie dateert zelfs uit 1371. Tegenwoordig is het broodje het officiële streekgerecht van de regio en heeft de piadina romagnola zelfs een beschermde status. Een broodje met geschiedenis dus!