Stoofperen-speculaastaart
Feestje in de herfst? Bak deze stoofperen-speculaastaart, een echte allemansvriend.
Aan de slag
Schil de stoofperen met de dunschiller. Laat het steeltje eraan zitten. Breng de peren met de wijn en suiker aan de kook. Meng de saffraan met het hete water. Voeg samen met de kruidnagels toe aan de stoofpeer. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en voeg toe.
Draai het vuur laag en kook met de deksel op de pan in 30 min. halfgaar. Neem de stoofperen uit de pan en leg apart. Zeef de specerijen uit het kookvocht en kook het vocht op hoog vuur in tot een siroop (ca. 200 ml), dit duurt ca. 5 min. Voeg 1 el roomboter toe. Roer door en neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop ondertussen in een kom de rest van de boter en de amandelspijs met een handmixer tot een romige massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop 7 min. Voeg een snuf zout toe en klop in 1 min. tot een egaal beslag. Vouw het bakmeel met een spatel in het beslag.
Snijd de stoofperen in de lengte voorzichtig in dunne plakjes, maar laat het steeltje eraan zitten zodat de plakjes bij elkaar blijven. Schep het beslag in de taartvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Maak 5 kleine kuiltjes in het beslag en leg hier de stoofperen in met het steeltje naar boven. Schenk 100 ml ingekookte siroop over de taart. Verkruimel de helft van de speculaas met de hand en verdeel over de stoofperen.
Zet de taart in het midden van de oven en bak gaar in ca. 50 min. Laat 30 min. afkoelen. Besprenkel met de rest van de siroop en verdeel de rest van de speculaas in kruimels over de taart.
Stoofperen-speculaastaart
Feestje in de herfst? Bak deze stoofperen-speculaastaart, een echte allemansvriend.
null personen
325 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Schil de stoofperen met de dunschiller. Laat het steeltje eraan zitten. Breng de peren met de wijn en suiker aan de kook. Meng de saffraan met het hete water. Voeg samen met de kruidnagels toe aan de stoofpeer. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en voeg toe.
Draai het vuur laag en kook met de deksel op de pan in 30 min. halfgaar. Neem de stoofperen uit de pan en leg apart. Zeef de specerijen uit het kookvocht en kook het vocht op hoog vuur in tot een siroop (ca. 200 ml), dit duurt ca. 5 min. Voeg 1 el roomboter toe. Roer door en neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop ondertussen in een kom de rest van de boter en de amandelspijs met een handmixer tot een romige massa. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop 7 min. Voeg een snuf zout toe en klop in 1 min. tot een egaal beslag. Vouw het bakmeel met een spatel in het beslag.
Snijd de stoofperen in de lengte voorzichtig in dunne plakjes, maar laat het steeltje eraan zitten zodat de plakjes bij elkaar blijven. Schep het beslag in de taartvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Maak 5 kleine kuiltjes in het beslag en leg hier de stoofperen in met het steeltje naar boven. Schenk 100 ml ingekookte siroop over de taart. Verkruimel de helft van de speculaas met de hand en verdeel over de stoofperen.
Zet de taart in het midden van de oven en bak gaar in ca. 50 min. Laat 30 min. afkoelen. Besprenkel met de rest van de siroop en verdeel de rest van de speculaas in kruimels over de taart.
combinatietip:
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
5 Gieser Wildeman stoofperen
400 ml droge witte wijn
150 g kristalsuiker
10 saffraandraadjes
5 el heet water
10 kruidnagels
½ sinaasappel
160 g ongezouten roomboter
100 g amandelspijs
4 middelgrote eieren
150 g zelfrijzend bakmeel
100 g bakkersspeculaas
Dit heb je nodig
dunschiller
ronde ovenschaal (Ø 24 cm, ingevet)