Glaasje tomatensoep met bladerdeeglepel
Tomatensoep is een goede start van je diner én je Kerst. En die lepel? Die maak je dit jaar zelf van bladerdeeg.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd theelepelvormpjes uit het bladerdeeg, dit werkt het beste als het deeg nog goed koud is. Leg steeds een theelepel met de bolle kant naar boven op het bladerdeeg en snijd met een klein scherp mes rondom de theelepel een vormpje uit het deeg. De afsnijdsels gebruik je niet.
Leg de bladerdeeg lepels op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er een tweede vel bakpapier op. Leg de braadslede op de lepels, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in de oven in ca. 10 min. lichtbruin en knapperig.
Halveer ondertussen de romatomaten. Snijd de ui in parten.
Haal de bladerdeeglepels uit de oven en laat ze afkoelen op een bord tot gebruik. Laat de oven aanstaan.
Leg het derde vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de tomaathelften, ui en ongepelde knoflook erover. Besprenkel met de helft van de olijfolie, schep om en rooster ca. 20 min. boven in de oven.
Verwarm ondertussen de rest van de olie in een soeppan. Voeg de gepelde tomaten toe, druk fijn met een pollepel en bak 10 min. op laag vuur totdat het meeste vocht verdampt is. Haal ondertussen de groenten uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Knijp de geroosterde knoflook uit het velletje in de pan. Voeg de ui, geroosterde tomaten en de Italiaanse kruiden toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10-15 min. zachtjes koken.
Haal de takjes van de kruiden uit de soep. Voeg de mascarpone toe, roer door en pureer de soep met de staafmixer. Kook de soep 5 min. op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg eventueel een beetje water toe als de soep te dik is.
Verdeel de soep over de amuseglaasjes, serveer met de bladerdeeglepels.
Glaasje tomatensoep met bladerdeeglepel
Tomatensoep is een goede start van je diner én je Kerst. En die lepel? Die maak je dit jaar zelf van bladerdeeg.
voorgerecht
null porties
110 kcal
60 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd theelepelvormpjes uit het bladerdeeg, dit werkt het beste als het deeg nog goed koud is. Leg steeds een theelepel met de bolle kant naar boven op het bladerdeeg en snijd met een klein scherp mes rondom de theelepel een vormpje uit het deeg. De afsnijdsels gebruik je niet.
Leg de bladerdeeg lepels op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er een tweede vel bakpapier op. Leg de braadslede op de lepels, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in de oven in ca. 10 min. lichtbruin en knapperig.
Halveer ondertussen de romatomaten. Snijd de ui in parten.
Haal de bladerdeeglepels uit de oven en laat ze afkoelen op een bord tot gebruik. Laat de oven aanstaan.
Leg het derde vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de tomaathelften, ui en ongepelde knoflook erover. Besprenkel met de helft van de olijfolie, schep om en rooster ca. 20 min. boven in de oven.
Verwarm ondertussen de rest van de olie in een soeppan. Voeg de gepelde tomaten toe, druk fijn met een pollepel en bak 10 min. op laag vuur totdat het meeste vocht verdampt is. Haal ondertussen de groenten uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Knijp de geroosterde knoflook uit het velletje in de pan. Voeg de ui, geroosterde tomaten en de Italiaanse kruiden toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10-15 min. zachtjes koken.
Haal de takjes van de kruiden uit de soep. Voeg de mascarpone toe, roer door en pureer de soep met de staafmixer. Kook de soep 5 min. op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg eventueel een beetje water toe als de soep te dik is.
Verdeel de soep over de amuseglaasjes, serveer met de bladerdeeglepels.
bewaartip:
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
2 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
375 g romatomaten
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
2 el milde olijfolie
200 g gepelde tomaten in blik
5 g Italiaanse kruidenmix
2 el mascarpone
Dit heb je nodig
bakpapier
braadslede
staafmixer
amuseglaasjes