Mini-prei Wellington met paddenstoelen
Ga voor een twist op de beef Wellington: de prei Wellington. De geroosterde prei krijgt een heerlijke, wat zoetige smaak. Lekker in de vulling van gebakken champignons met rokerige amandelen, tijm, knoflook en dragon.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd 20 cm van het witte deel van de preien. Halveer in de breedte: je hebt nu 4 stukken van 10 cm. (Het overgebleven groene deel gebruik je later.) Verwijder de buitenste bladeren en controleer op zand. Bestrijk de stukken prei met ⅓ van de milde olijfolie en bestrooi met peper. Leg in de ovenschaal en rooster ca. 30 min.
Was ondertussen het groene deel van de prei en snijd in halve ringen. Je hebt ca. 150 g nodig, de rest wordt niet gebruikt. Kook de gesneden prei 5 min. in een pan met een laagje water. Giet af, laat schrikken onder koud stromend water en dep droog. Meng ¾ van de prei met de plantaardige roomkaas en pureer met de staafmixer tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe de rest van de prei met de extra vierge olijfolie in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een gladde olie. Schenk door een zeef.
Snijd de champignons fijn. Verhit ⅓ van de milde olie in een koekenpan en bak de champignons 6-8 min. met peper en eventueel zout op hoog vuur, zodat zoveel mogelijk van het vocht verdampt. Druk goed aan, zodat ze een mooi goudbruin korstje krijgen. Roer niet te veel en laat een beetje aanbakken. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm en snijd de knoflook fijn. Draai het vuur naar middelhoog en bak de knoflook, ⅔ van de tijm en dragon 3 min. mee. Verdeel over een bord en laat afkoelen. Hak de amandelen fijn en schep door de champignons.
Haal de prei uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Verwijder zo nodig de buitenste taaie/uitgedroogde laag.
Leg het verse bladerdeeg met de lange kant naar je toe. Snijd 4 cm van 1 zijkant af. Snijd de grotere lap in 4 gelijke stukken van 15 x 13 cm. Besmeer de deegstukken met het paddenstoelenmengsel, maar laat 2 cm van de randen vrij. Leg de prei net onder het midden van het bladerdeeg en rol op. Druk de zijkanten dicht en naar binnen en pak de prei helemaal in.
Snijd de 4 cm lange reep in de lengte en breedte door, zodat je 4 langwerpige plakken hebt. Snijd ze elk in de lengte in 3 repen en maak een vlecht. Verdeel de vlechten over de pakketjes. Bestrijk de pakketjes met de rest van de olie. Bak de prei Wellington in 25-30 min. lichtbruin en gaar.
Haal de wellingtons uit de oven. Verdeel de preicrème over de borden en maak met de achterkant van een lepel een veeg in de saus. Leg daar de mini-wellingtons op. Besprenkel met de prei-olie en bestrooi met de rest van de tijmblaadjes.
Mini-prei Wellington met paddenstoelen
Ga voor een twist op de beef Wellington: de prei Wellington. De geroosterde prei krijgt een heerlijke, wat zoetige smaak. Lekker in de vulling van gebakken champignons met rokerige amandelen, tijm, knoflook en dragon.
hoofdgerecht
null personen
695 kcal
40 min. bereiden
10 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd 20 cm van het witte deel van de preien. Halveer in de breedte: je hebt nu 4 stukken van 10 cm. (Het overgebleven groene deel gebruik je later.) Verwijder de buitenste bladeren en controleer op zand. Bestrijk de stukken prei met ⅓ van de milde olijfolie en bestrooi met peper. Leg in de ovenschaal en rooster ca. 30 min.
Was ondertussen het groene deel van de prei en snijd in halve ringen. Je hebt ca. 150 g nodig, de rest wordt niet gebruikt. Kook de gesneden prei 5 min. in een pan met een laagje water. Giet af, laat schrikken onder koud stromend water en dep droog. Meng ¾ van de prei met de plantaardige roomkaas en pureer met de staafmixer tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe de rest van de prei met de extra vierge olijfolie in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een gladde olie. Schenk door een zeef.
Snijd de champignons fijn. Verhit ⅓ van de milde olie in een koekenpan en bak de champignons 6-8 min. met peper en eventueel zout op hoog vuur, zodat zoveel mogelijk van het vocht verdampt. Druk goed aan, zodat ze een mooi goudbruin korstje krijgen. Roer niet te veel en laat een beetje aanbakken. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm en snijd de knoflook fijn. Draai het vuur naar middelhoog en bak de knoflook, ⅔ van de tijm en dragon 3 min. mee. Verdeel over een bord en laat afkoelen. Hak de amandelen fijn en schep door de champignons.
Haal de prei uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Verwijder zo nodig de buitenste taaie/uitgedroogde laag.
Leg het verse bladerdeeg met de lange kant naar je toe. Snijd 4 cm van 1 zijkant af. Snijd de grotere lap in 4 gelijke stukken van 15 x 13 cm. Besmeer de deegstukken met het paddenstoelenmengsel, maar laat 2 cm van de randen vrij. Leg de prei net onder het midden van het bladerdeeg en rol op. Druk de zijkanten dicht en naar binnen en pak de prei helemaal in.
Snijd de 4 cm lange reep in de lengte en breedte door, zodat je 4 langwerpige plakken hebt. Snijd ze elk in de lengte in 3 repen en maak een vlecht. Verdeel de vlechten over de pakketjes. Bestrijk de pakketjes met de rest van de olie. Bak de prei Wellington in 25-30 min. lichtbruin en gaar.
Haal de wellingtons uit de oven. Verdeel de preicrème over de borden en maak met de achterkant van een lepel een veeg in de saus. Leg daar de mini-wellingtons op. Besprenkel met de prei-olie en bestrooi met de rest van de tijmblaadjes.
wijntip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
2 grote prei
3 el milde olijfolie
145 g Philadelphia Plantaardige roomkaas
50 ml extra vierge olijfolie
400 g kastanjechampignons
3 takjes verse tijm
2 tenen knoflook
2 tl gedroogde dragon
50 g rookamandelen
1 rol vers bladerdeeg
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 20 cm, ingevet)
staafmixer met hoge beker