Gebraden hertenfilet met rodekool
Een feestelijk hoofdgerecht met gebraden hertenfilet en rodekool die je op smaak brengt met o.a. kaneel. Daarbij een jus van rode wijn en jeneverbessen. Een mooi gerecht voor kerst.
Aan de slag
Laat de hertenzadelfilet ontdooien. Plet de tenen knoflook en snijd de sjalot grof. Verhit ⅓ van de olie in een steelpan op middelhoog vuur en bak de knoflook en sjalot met de jeneverbessen en zwarte peperkorrels 5 min. Blus af met de rode wijn en de kippenbouillon en laat in ca. 30-35 min. inkoken tot de helft.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Laat de hertenzadelfilet op kamertemperatuur komen. Snijd de rodekool in hele dunne reepjes en de rode ui in halve ringen.
Verhit de rest van de olie in een stoofpan op middelhoog vuur en bak de ui en kool 5 min. Voeg het kaneelstokje, de suiker, rodewijnazijn, appelsap, peper en eventueel zout toe en laat 30 min. stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe.
Verwarm ondertussen 30 g boter (per 4 personen) in een koekenpan op hoog vuur. Bestrooi het vlees rondom met peper en eventueel zout. Bak het hertenzadel in 3 min. rondom bruin. Leg de takjes tijm in de pan en wentel het vlees door de boter. Doe het vlees met de tijm in de ovenschaal en bak nog 5 min. in de oven.
Haal uit de oven en controleer de kerntemperatuur: die moet 55-60 °C zijn. Steek hiervoor de keukenthermometer in het dikste deel van het vlees. Zet de hertenfilet nog 2 min. in de oven als de temperatuur nog niet is bereikt.
Haal uit de oven en laat 10 min. afgedekt met aluminiumfolie rusten. Schenk ondertussen de jus door een zeef en schenk terug in de steelpan. Breng aan de kook en roer op laag vuur de balsamicoazijn en de rest van de boter in delen door de jus.
Snijd het hertenvlees in dunne plakken en serveer met de kool en de rodewijnjus.
Gebraden hertenfilet met rodekool
Een feestelijk hoofdgerecht met gebraden hertenfilet en rodekool die je op smaak brengt met o.a. kaneel. Daarbij een jus van rode wijn en jeneverbessen. Een mooi gerecht voor kerst.
hoofdgerecht
null personen
600 kcal
50 min. bereiden
5 min. oventijd
Aan de slag
Laat de hertenzadelfilet ontdooien. Plet de tenen knoflook en snijd de sjalot grof. Verhit ⅓ van de olie in een steelpan op middelhoog vuur en bak de knoflook en sjalot met de jeneverbessen en zwarte peperkorrels 5 min. Blus af met de rode wijn en de kippenbouillon en laat in ca. 30-35 min. inkoken tot de helft.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Laat de hertenzadelfilet op kamertemperatuur komen. Snijd de rodekool in hele dunne reepjes en de rode ui in halve ringen.
Verhit de rest van de olie in een stoofpan op middelhoog vuur en bak de ui en kool 5 min. Voeg het kaneelstokje, de suiker, rodewijnazijn, appelsap, peper en eventueel zout toe en laat 30 min. stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe.
Verwarm ondertussen 30 g boter (per 4 personen) in een koekenpan op hoog vuur. Bestrooi het vlees rondom met peper en eventueel zout. Bak het hertenzadel in 3 min. rondom bruin. Leg de takjes tijm in de pan en wentel het vlees door de boter. Doe het vlees met de tijm in de ovenschaal en bak nog 5 min. in de oven.
Haal uit de oven en controleer de kerntemperatuur: die moet 55-60 °C zijn. Steek hiervoor de keukenthermometer in het dikste deel van het vlees. Zet de hertenfilet nog 2 min. in de oven als de temperatuur nog niet is bereikt.
Haal uit de oven en laat 10 min. afgedekt met aluminiumfolie rusten. Schenk ondertussen de jus door een zeef en schenk terug in de steelpan. Breng aan de kook en roer op laag vuur de balsamicoazijn en de rest van de boter in delen door de jus.
Snijd het hertenvlees in dunne plakken en serveer met de kool en de rodewijnjus.
algemeen:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
700 g Vakslager hertenzadelfilet (diepvries)
3 tenen knoflook
1 sjalot
3 el milde olijfolie
1 tl jeneverbes
1 tl zwarte peperkorrel
500 ml rode wijn
500 ml kippenfond in pot
500 g rodekool
1 rode ui
1 kaneelstokje
3 el donkere basterdsuiker
2 el rodewijnazijn
150 ml appelsap
70 g ongezouten roomboter
7 g verse tijm
1 el balsamicoazijn
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 30)
vleesthermometer
zeef