Geroosterde romanesco met pompoenpitcrunch
Dit groente bijgerecht is licht, maar zit vol smaak door de gepofte knoflook, melasse en knapperige pompoenpitten.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de romanesco in gelijke, zo rond mogelijke roosjes van 2½ cm. Snijd de stelen strak af, zodat de roosjes rechtop kunnen staan. Snijd de stelen in plakken. Verdeel de roosjes en stelen samen met de ongepelde tenen knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de milde olie erdoor en rooster ca. 15 min., schep halverwege om.
Rooster ondertussen de pompoenpitten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Roer de agavesiroop erdoor en laat al roerend met een houten lepel in 2 min. karamelliseren. Haal uit de pan, verdeel gelijkmatig over een bord of wat bakpapier en laat afkoelen.
Haal de romanesco en knoflook uit de oven en doe ⅕ van de romanesco (waaronder alle stelen) in de hoge beker van de staafmixer. Wip met een mesje de tenen knoflook uit de schil, doe ze met de extra vierge olijfolie bij de romanesco in de beker en pureer tot een crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de romanescocrème in 5 à 6 dotjes in een rondje over de borden, verdeel daar de romanescoroosjes over. Leg de uitjes ertussen. Verkruimel de witte plak en verdeel samen met de pompoenpitten erover. Bestrooi met de sumak en besprenkel rondom met de granaatappelmelasse.
Geroosterde romanesco met pompoenpitcrunch
Dit groente bijgerecht is licht, maar zit vol smaak door de gepofte knoflook, melasse en knapperige pompoenpitten.
voorgerecht
null personen
240 kcal
25 min. bereiden
15 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de romanesco in gelijke, zo rond mogelijke roosjes van 2½ cm. Snijd de stelen strak af, zodat de roosjes rechtop kunnen staan. Snijd de stelen in plakken. Verdeel de roosjes en stelen samen met de ongepelde tenen knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de milde olie erdoor en rooster ca. 15 min., schep halverwege om.
Rooster ondertussen de pompoenpitten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Roer de agavesiroop erdoor en laat al roerend met een houten lepel in 2 min. karamelliseren. Haal uit de pan, verdeel gelijkmatig over een bord of wat bakpapier en laat afkoelen.
Haal de romanesco en knoflook uit de oven en doe ⅕ van de romanesco (waaronder alle stelen) in de hoge beker van de staafmixer. Wip met een mesje de tenen knoflook uit de schil, doe ze met de extra vierge olijfolie bij de romanesco in de beker en pureer tot een crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de romanescocrème in 5 à 6 dotjes in een rondje over de borden, verdeel daar de romanescoroosjes over. Leg de uitjes ertussen. Verkruimel de witte plak en verdeel samen met de pompoenpitten erover. Bestrooi met de sumak en besprenkel rondom met de granaatappelmelasse.
bereidingstip:
wijntip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
500 g romanesco
4 tenen knoflook
1 el milde olijfolie
3 el pompoenpitten
1 el agavesiroop
2 el extra vierge olijfolie
2 el rode uienringen zoetzuur
40 g AH Terra plantaardige plak (alternatief voor witte kaas)
1 tl sumak
4 tl granaatappelmelasse
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer met hoge beker