Soezenkerstboom
bewaar
bewaar

Soezenkerstboom

Zo’n boom met soezen op tafel is écht een kunstwerk. Laat de kinderen helpen, zodat de soezenboom een kunstwerk van de hele familie wordt. Wat een feest!

2 uur 30 min. bereiden

18 ingrediënten

Aan de slag

DEEL 1 - DECOREER DE SOEZEN (tip: heb je dit recept open in de AH app? Tik op 'Start met koken' om een foto bij stappen te zien.)

Leg de vellen bakpapier klaar op het werkblad of op een tafel.

Verkruimel de gevriesdroogde frambozen tot fijn kruim.

Smelt 300 g witte chocolade au bain­ marie en meng met ⅛ tl blauwe kleurstof en een ½ tl rode kleurstof tot een rozerode kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el olie.

Doop ca. 34 bevroren slagroomsoesjes met de bolle kant in de rozerode chocolade. Bestrooi de helft ervan met wat frambozen­ kruim en laat alle soezen met de gede­coreerde kant omhoog opdrogen op het bakpapier.

Smelt in een andere kom 200 g witte chocolade au bain ­marie en meng met 1 tl blauwe kleurstof en een ½ tl rode kleurstof tot een egaal paarse kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el olie.

Doop de andere helft van de bevroren slagroomsoesjes met de bolle kant in de paarse chocolade en bestrooi de helft ervan direct met wat strooimix. Laat alle soesjes met de gedecoreerde kant omhoog op het bakpapier opdrogen.

Smelt in een andere kom de rest van de witte chocolade. Doop de rest van de bevroren slagroomsoesjes in de witte chocolade en laat opdrogen op bakpapier.

Besprenkel de bolle kant van ca. 8 be­vroren chocoladesoesjes zigzaggend met wat witte chocolade. Bestrooi direct met wat strooimix en laat met de gedecoreer­de kant omhoog opdrogen op bakpapier.

Smelt in een andere kom de melk­chocolade. Besprenkel de opgedroogde rozerode soesjes zigzaggend met wat melkchocolade, bestrooi met de rest van de strooimix en laat opdrogen. Bewaar de rest van de melkchocolade voor stap 18.

Besprenkel de opgedroogde paarse soesjes zigzaggend met de rozerode chocolade (warm dit eventueel opnieuw op). Bestrooi direct met wat frambozen­kruim en laat met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op bakpapier.

Besprenkel de opgedroogde soesjes met witte chocolade zigzaggend met de rozerode chocolade. Bestrooi met de rest van het frambozenkruim en laat met de gedecoreerde kant opdrogen op bakpapier.

Bestuif de bovenkant van ca. 8 bevro­ren chocoladesoesjes met de gouden glitterspray. Doe dit ook met de rosé gouden glitterspray bij de laatste 8 chocolade­ soesjes. Je kunt ook een keukenkwast gebruiken. Laat opdrogen op bakpapier.

DEEL 2 - SOEZENKERSTBOOM OPBOUWEN:

Leg de macarons en versierde soezen klaar.

Zet de stapelbare toren in elkaar op een schaal of groot bord.

Begin onderaan met opbouwen. Prik je soesjes met behulp van de cocktailprikkers dicht op elkaar in de toren. De onderste rij bestaat uit ca. 12 soezen.

Verwarm ondertussen de overgebleven melkchocolade eventueel opnieuw. Doop de macarons met 1 zijkant in de gesmolten chocolade en plak in elke rij 1 of 2 macarons tussen de soesjes in.

Uiteindelijk heb je een soezenboom van ca. 9 rijen met af en toe een macaron ertussen. Het is niet erg als je nog iets van de serveertoren tussen de soezen ziet. Dit vul je op in de volgende stappen.

DEEL 3 - VERSIER DE SOEZENKERSTBOOM:

Hou 1 gedroogd sinaasappelschijfje apart en knip de rest doormidden. Steek de halve schijfjes her en der tussen de soezen.

Doop frambozen en blauwe bessen licht in gesmolten chocolade en plak ze tussen en op de soezen.

Doe dit ook met rode druiven en met gouden crunchparels.

Versier de soezenboom met gevulde sterren op cocktailprikkers. Dit kan in de soezen, maar ook ertussen.

Maak decoratielint vast met wat chocolade en wikkel rondom de boom (naar beneden). Steek het achtergehouden sinaasappelschijfje als piek op de bovenkant. Voilà: klaar is de boom!

bereidingstipMaak ruimte in je koelkast: de soezen kun je 1 dag van tevoren decoreren en op de serveertoren prikken t/m stap 17. Bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast tot gebruik en maak de laatste stappen vlak voor serveren af.
algemeenMinder gasten? Gebruik alleen de bovenkant van de toren, hier passen ca. 45 soezen op, voor ca. 10 personen.
bereidingstipJe kunt de soezenkerstboom ook maken met een grote spitskool als basis. Pak de spitskool met verpakking en al in met aluminiumfolie en prik de soesjes erop volgens het recept. Alle soesjes op? Maak een stoof of soep van de spitskool.
bereidingstipGebruik maatlepels voor de kleurstof om de exacte kleur te krijgen.
algemeenLet op! Laat je gasten weten dat er prikkers in de soesjes zitten.
resttip Soesjes over? Serveer ze om de kerstboom heen op de schaal. Of proef alvast lekker voor in de keuken!
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Soezenkerstboom

Zo’n boom met soezen op tafel is écht een kunstwerk. Laat de kinderen helpen, zodat de soezenboom een kunstwerk van de hele familie wordt. Wat een feest!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig