Ribeye recepten en tips
Zin in een bijzonder, sappig stuk vlees? Met ribeye weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Eenvoudig te bereiden in de pan, extra lekker om te grillen op de barbecue.
Jord Althuizens gegrilde ribeye met pittige blauwaderkaastopping
- Steek de barbecue aan en verdeel in 2 zones: 1 zeer heet en 1 matig heet. Dit doe je door de kolen aan de ene kant hoog op te stapelen en aan de andere kant wat lager. Hoe hoger de stapel kolen, hoe kleiner de afstand tot het vlees en hoe heter.
- Snijd van de bol knoflook 1 cm van de bovenkant af. Besprenkel met 1 el olie, zeezout en peper en wikkel in aluminiumfolie. Leg de bol knoflook op het matig hete deel van de barbecue en rooster tot hij zacht aanvoelt. Dit duurt ca. 45 min. Haal van de barbecue.
- Laat de ribeyes 15 min. op kamertemperatuur komen (afhankelijk van de dikte van het vlees). Besprenkel 2 el olie en bestrooi elk stuk met zeezout en peper.
- Snijd ondertussen de pepers met zaadlijsten fijn. Snipper de sjalot en snijd de peterselie fijn. Zet de gietijzeren koekenpan op het hete deel van de barbecue en verhit hierin de rest van de olie. Fruit de peper, sjalot en ¾ van de peterselie 4 min. Blus af met de azijn en roer de blauwaderkaas en roomkaas erdoor. Breng op smaak met peper.
- Leg het vlees op het heetste deel van de barbecue en gril totdat het vlees de juiste garing heeft en makkelijk van het rooster loslaat. Dit duurt ca. 2½ min. Haal ondertussen de knoflook uit de folie. Keer het vlees, gril nog 2½ min. en wrijf de knoflook over het vlees.
- Neem het vlees van de barbecue en leg met de knoflookkant naar beneden op een snijplank. Wrijf ook de andere kant in met de knoflook. Laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. Serveer het vlees met de kaastopping en bestrooi met de rest van de peterselie.
Wat is ribeye?
Ribeye is een stuk rundvlees dat – zijn naam zegt het al – wordt gesneden van het ribstuk van het rund. Het tweede deel van zijn naam heeft-ie te danken aan het ronde stukje vet – een ‘oogje’ – in het vlees. Ribeye is mede dankzij de vetstructuur een mals en sappig stuk vlees, dat je bereidt als een biefstuk en liefst nog wat rosé laat vanbinnen.
Ribeye, entrecote, biefstuk & tournedos: Hoe (en waar) zat het ook alweer?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, alle 4 deze producten zijn rundvlees. Het verschil zit 'm in welk stuk van het rund het is.
- Het verschil tussen entrecote en ribeye: zowel de entrecote als de ribeye worden gesneden uit het ribstuk. Entrecote betekent letterlijk ‘tussen de ribben’. Entrecote is een stuk magerder vlees dan ribeye. Waar een ribeye gemarmerd is, zit het meeste vet van de entrecote aan de buitenkant.
- Het verschil tussen biefstuk en ribeye: Biefstuk is waarschijnlijk wel het bekendste stukje rundvlees. Biefstuk is eigenlijk een verzamelnaam voor malse stukken rundvlees. Maar meestal komt de ‘gewone biefstuk’ van het van het staartstuk van de rund. Dit stuk vlees bevat doorgaans vrij weinig vet en is mals en sappig.
- Het verschil tussen tournedos en ribeye: Naast het staartstuk vind je de longhaas of ossenhaas, dit deel bestaat uit 2 stukken, de tournedos en de chateaubriand. De tournedos is hier het minst dikke stuk van. Ossenhaas is een van de meeste magere stukken rundvlees. Ribeye daarentegen, bevat meer vet.
Ribeye bakken: hoe doe je dat?
Ribeye kun je op verschillende manieren bakken. Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en bestrijk met een kwastje met voldoende olie. Verhit een koekenpan of grillpan op hoog vuur, of steek de barbecue aan. Bak of gril de ribeye tot het gewenste resultaat: rood 1 tot 2 minuten per kant, medium 2 tot 3 minuten per kant, doorbakken 3 tot 4 minuten per kant. Laat het vlees 5 tot 8 minuten op een bord rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Bestrooi met peper en zout.
Ribeye: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Ribeye kun je het beste rauw en in de verpakking bewaren: tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking in de koelkast of tot 9 maanden in de vriezer. Toch al gegaard en nog wat over? Eenmaal gegaarde ribeye kun je 2 dagen bewaren in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Ontdooien doe je door het vlees een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Gegaarde ribeye kun je het beste opwarmen in een koekenpan, met een beetje boter of olie. Zorg ervoor dat je het niet te lang verwarmt, dan wordt het vlees taai.