Carpaccio recepten

Carpaccio recepten

Carpaccio is dé ultieme antipasti. Maak dit klassiek Italiaanse gerecht van ossenhaas, met mayonaisedressing en kappertjes of supersmaakvolle olijfolie en citroensap. Variëren met vis of groente kan ook. Bekijk alle carpaccio variaties.

Carpacciokrans met stoofpeer en parmezaancracker

Carpacciokrans met stoofpeer en parmezaancracker

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas grof en verdeel gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met ¾ van de pijnboompitten en peper. Bak in ca. 10 min. goudbruin in de oven. Laat afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de rode uien in parten en schep om met de olie, de balsamicoazijn, de takjes tijm en peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 20 min. in de oven.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Rooster de rest van de pijnboompitten en de pijnboompitten uit de carpaccioverpakking in 3 min. al omscheppend goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  4. Breng in een steelpan de cranberry’s met het water aan de kook en laat 5 min. op laag vuur zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en duw met de bolle kant van een lepel de cranberry’s door een zeef. Laat iets afkoelen en meng met de honing, de rest van de balsamicoazijn en de rest van de olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Snijd de basilicumblaadjes fijn en meng met de zuivelspread. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  6. Halveer de stoofpeertjes in de lengte. Spuit ¾ van de basilicumroomkaas (per 4 personen) als een krans van Ø 28 cm groot over een schaal. Verdeel de sla erover en vervolgens de stoofperen, rode ui, carpaccio en kapperappeltjes. Breek de kaaskoek in stukken. Spuit vervolgens een paar toefjes van de rest van de basilicumroomkaas over de krans en steek in een aantal toefjes een stuk kaaskoek. Bestrooi met de kaas uit de carpaccioverpakking en de rest van de pijnboompitten en besprenkel met wat cranberry-balsamicodressing.
Carpaccio, welk vlees?

Carpaccio, welk vlees?

Voor de klassieke carpaccio wordt rauw rundvlees gebruikt. De bekendste vleessoort voor carpaccio is ossenhaas. Maar naast dit fijne stukje vlees zijn er genoeg alternatieven. Denk aan rosbief of kogelbiefstuk: allebei mals en geschikt om in dunne plakken te snijden. Je krijgt het vlees in mooie dunne plakken door het strak in plasticfolie te verpakken en vervolgens 1 à 2 uur in de diepvries te leggen. Hierdoor wordt het vlees stevig en kun je het extra dun snijden. Liever iets anders dan vlees? Varieer met vis, groente en fruit: met een zalmcarpaccio met dillesaus of een bietencarpaccio met dijonmosterd zet je zo een verrassende twist op tafel!

Is carpaccio gezond?

Carpaccio is gezond mits je het gerecht maakt van ossenhaas en je je beperkt tot gezonde toppings. Een gezonde variant maak je door magere, dungesneden plakjes ossenhaas te serveren met wat olijfolie, citroensap en veel rucola. Carpaccio is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Is carpaccio gezond?
Welke dressing bij carpaccio?

Welke dressing bij carpaccio?

Truffelmayonaise, balsamicoazijn, olijfolie en dijonmosterd zijn goede smaakmakers voor een carpaccio. Met een balsamicoazijn dressing geef je het gerecht een lekkere zoetzure bijsmaak. Liever iets pittigers? Probeer dan een dressing met mosterd als basis, zoals in deze carpaccio met dijonmosterd en olijfolie dressing.

Wat is carpaccio?

Carpaccio is een populair koud gerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit zeer dun gesneden plakjes rauw rundvlees en wordt traditioneel als voorgerecht geserveerd met kappertjes en een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus en melk. Buiten Italië is het gerecht vooral populair met een truffelmayonaise of balsamicodressing en een topping van rucola, pijnboompitten en snippers van Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Wat is carpaccio?