Antipasti-recepten
Dol op antipasti en op zoek naar een lekker recept? Snappen we! Van antipasti misti tot bruschetta: hieronder vind je de lekkerste Italiaanse antipasti-recepten.
Antipasti misti
- Haal de parmaham, gormas, gorgonzola en Grana Padano 15 min. voor serveren uit de koelkast. Op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst.
- Haal de tomaten los en halveer ze. Snijd de knoflook in heel dunne plakjes en verdeel over 2 kommetjes. Voeg aan 1 kommetje de wijnazijn en de helft van de olie toe. Meng de tomaten erdoor en laat even staan. Voeg aan het andere kommetje de oregano en de rest van de olie toe. Laat de artisjokharten uitlekken, snijd in kwarten en voeg toe aan de oregano-olie. Schep om.
- Leg de plakken mortadella en parmaham mooi op een grote, platte schaal of borrelplank. Leg de gormas, gorgonzola en Grana Padano (met hun eigen (kaas)mes) ernaast.
- Leg de burrata in een diep bord en schep de tomaten erbij. Garneer met de blaadjes van de basilicum. Bestrooi met (versgemalen) peper. Zet het bord met burrata en het kommetje met artisjokken ook op de schaal of plank. Serveer met de minicrackers.
Wat is antipasti?
Een antipasto is een Italiaans hapje dat vaak als voorgerecht gegeten wordt. Het betekent dan ook niet voor niets ‘voor de maaltijd’ in het Italiaans. Deze hapjes zorgen ervoor dat je eetlust wordt opgewekt. Antipasti zijn er in allemaal soorten en maten: zo heb je hapjes met verschillenden kazen, vlees, zeevruchten of bijvoorbeeld bruschetta. Meestal worden antipasti als schotel of op een borrelplank geserveerd.