Bananenpannenkoeken
Alleen al voor de geur zou je ze bakken: een stapeltje bananenpannenkoeken. Dat is nog eens een goede reden om je bed uit te komen! Lekker met vers fruit, wat ahornsiroop of juist zonder suiker voor een instagrammable sportsnack.
Bananenpannenkoeken maken
- Snijd de banaan in stukken en doe samen met de eieren en kaneel in een hoge beker. Pureer met de staafmixer tot een glad mengsel.
- Verhit de helft van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak 3 pannenkoekjes van Ø 8 cm in ca 5 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Bak zo ook de andere pannenkoekjes. Hak ondertussen de pecannoten grof. Strooi over de pannenkoekjes en serveer.
Hoe maak je bananenpannenkoeken?
Begin met het pureren van de banaan met een staafmixer of vork. Roer daar met een garde een ei doorheen en wat (plantaardige) melk. Voeg dan het meel toe. Dit kan een restje bloem zijn, maar je kunt ook kiezen voor volkoren (spelt)meel, amandel- of havermeel. Net wat je in huis hebt. Om de pannenkoeken extra luchtig te maken, kun je een rijsmiddel gebruiken: bakpoeder of baksoda. Je kunt ook sportpannenkoekjes maken van alleen banaan en ei. Klaar om te bakken? Schep kleine hoopjes beslag in een pan met wat olie of roomboter. Zo kun je er gemakkelijk drie tegelijk bakken. Keer na 2 tot 3 minuten, als de bovenkant iets gestold is. Bak dan de andere kant iets korter en leg ze op een bord. Je kunt een bord met pannenkoeken warm houden door het bord op een pan met kokend water te zetten en ze af te dekken met een tweede, omgekeerd bord.
Zijn bananenpannenkoeken gezond?
Bananenpannenkoeken zijn gezond als je ze met de juiste ingrediënten maakt. Doe je dat bijvoorbeeld met banaan, ei, melk en volkorenmeel, dan passen alle ingrediënten binnen de Schijf van Vijf. Als je ze bakt in wat olie of margarine en er verder geen zoetstof zoals honing of stroop overheen doet, dan zijn bananenpannenkoeken volgens Het Voedingscentrum een gezonde keuze. Maak je bananenpannenkoeken met ingrediënten als bloem en suiker, dan zijn ze niet gezond. Let bij het kiezen van de ingrediënten op of het Voedingscentrum deze wel of niet aanduidt als gezonde keuze.
Hoe maak je vegan bananenpannenkoeken?
Je kunt vegan bananenpannenkoeken maken zonder melk en zonder ei. Meng 100 g havermout en 250 ml plantaardig alternatief voor melk met 1 banaan in een blender of met een staafmixer. Voeg er ½ theelepel baksoda aan toe en eventueel kaneel naar smaak. Laat draaien tot een glad mengsel en laat 10 minuten staan voordat je ze gaat bakken in wat plantaardige olie.
Bananenpannenkoeken: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Je kunt bananenpannenkoeken goed afgedekt 2 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: in een goed afgesloten bakje of zakje zijn ze 3 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer zodat ze kunnen ontdooien. Je kunt ze koud eten, of even opwarmen in een koekenpan zonder olie of boter. Verwarm ze in dat geval ongeveer 1 minuut aan de ene kant, en 30 seconden aan de andere kant.
Aan de (be)slag!
Meer ontbijtjes
Koken met fruit