Kebab recepten
Kebab: wie kent het niet? Het is een van oorsprong heerlijk Turks vleesgerecht dat je bij veel restaurants kunt kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker. Ga voor döner kebab in een pitabroodje of serveer als kebabspiesen met een frisse salade erbij. Welke variant je ook kiest, smaken zal het zeker!
Kebab maken
- Doe de couscous in een kom en schenk er het kokend water over. Dek af en laat 10 min. staan. Haal ondertussen de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Meng de helft van de munt samen met de za’atar en 1/4 van de olie door het gehakt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel het gehakt in 8 porties (per 4 personen) en kneed van elke portie een kebab van 2 cm dik om een satéprikker. Verhit de grillpan en gril de kebabs in ca. 8 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig.
- Snijd ondertussen de courgettes in blokjes van 1 cm. Verhit een koekenpan met 1/4 van de olie. Voeg de kaneel en courgette toe. Bak 4 min. op middelhoog vuur. Pers de citroen uit. Roer de couscous los met een vork en meng de courgette, de rozijnen, 1 el citroensap en de rest van de olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Meng de yoghurt met de rest van de munt en serveer met de kebabs en couscous.
Hoe maak je kebab?
Kebab (ook wel: döner kebab) wordt oorspronkelijk van lamsvlees gemaakt, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg recepten met kip en rundvlees. Het vlees wordt eerst gekruid en vervolgens aan een draaiend spit gegrild. Zodra de kebab gaar is, wordt het vlees in laagjes van het spit af gesneden. Vaak wordt het geserveerd in een pitabroodje, maar je kunt natuurlijk ook een kebabspies maken. Serveer met een lekkere salade en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan!
Meer uit de Turkse keuken