Goulash recepten

Goulash recepten

Zelfs als je nog nooit voet hebt gezet op Hongaarse bodem, heb je vast weleens van goulash gehoord. Een heerlijk winters stoofgerecht om mee op te warmen!

Goulash maken

Goulash maken

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur.
  2. Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 1 x 1 cm. Voeg het vlees, karwijzaad, paprikapoeder, tomatenpuree, peper en eventueel zout toe en bak 5 min. Doe de runderfond, tomaten en het water erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in 2 uur gaar stoven met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe.
  3. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd de paprika in blokjes. Voeg de aardappel met de paprika aan het vlees. Schep om en laat in 30 min. gaar worden met de deksel schuin op de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Wat is goulash?

Wat is goulash?

Goulash is een vleesgerecht uit Hongarije, dat kan worden gegeten als soep. Als je de soep wat verder laat inkoken, tot een dikker, stevig gerecht, krijg je een stoofpot die je kunt serveren met rijst, aardappelpuree of knapperig brood. Beide versies van het gerecht worden goulash genoemd. Het is vrij zware kost en een echte boerenmaaltijd die vroeger werd gebruikt om restjes mee op te maken. Eet je goulash als stoofgerecht, dan laat je het bij voorkeur een aantal uur zachtjes koken.

Welk vlees gebruik je voor goulash?

Oorspronkelijk wordt goulash met allerlei soorten vlees gemaakt, en zelfs met vis. De bekendste variant is Hongaarse goulash met rundvlees. Runderlappen zijn dan het best om te gebruiken, die worden heerlijk mals na lang stoven. Je kunt variëren met goulash door het gerecht eens met kip of hamlappen te maken. Of ga aan de slag met een vegetarische goulash, met koolraap en meergranenrijst.

Welk vlees gebruik je voor goulash?
Goulash: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Goulash: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Goulash kun je, eenmaal afgekoeld, tot 3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Je kunt het gerecht ook invriezen, in de vriezer is goulash maximaal 3 maanden houdbaar. Je warmt het weer op door het gerecht al roerend op laag vuur aan de kook te brengen. Voeg dan een extra scheutje water toe.

Wat eet je bij goulash?

Goulash wordt traditioneel geserveerd met bijgerechten die de rijke smaken complementeren. Vaak wordt het geserveerd op een bedje van gestoomde rijst, gekookte aardappelen of zelfs noedels. Het zetmeelrijke karakter van deze bijgerechten helpt de saus van het gerecht op te nemen, waardoor elke hap extra lekker is. Een garnering van gehakte verse peterselie past goed bij de kruidige smaak van goulash en is daarom een verfrissende toevoeging.

Wat eet je bij goulash?
Welke groente eet je bij goulash?

Welke groente eet je bij goulash?

Bij goulash passen verschillende groenten die de smaak van het stoofvlees aanvullen. Traditioneel voegen paprika's een heerlijke kick toe aan het gerecht, terwijl wortelen en uien zorgen voor extra smaak en textuur. Als bijgerecht kun je denken aan gestoomde groene groenten zoals sperziebonen of broccoli.