Vegan hoofdgerechten voor kerst

Vegan hoofdgerechten voor kerst

Dit jaar een plantaardig kerstdiner? Ga los met groenten in de hoofdrol of een twist op een kerstklassieker, zoals gebraden knolselderij. Benieuwd? Al onze vegan hoofdgerechten voor kerst vind je hieronder.

Gebraden knolselderij met kikkererwtenschuim

Gebraden knolselderij met kikkererwtenschuim

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Boen de knolselderij schoon en snijd de wortels eraf. Prik de knolselderij rondom in met een vork (ca. 30 keer) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster het koriander- en venkelzaad 4 min. Plet de specerijen met een mes of in de vijzel. Meng het alternatief voor boter met de specerijen en het zout.
  3. Bestrijk de knolselderij rondom met de specerijenboter en rooster ca. 1 uur en 30 min. Hij moet helemaal zacht zijn. Laat 15 min. rusten.
  4. Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht op (aquafaba). Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de koriander grof.
  5. Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer de kikkererwten met de tahin. Voeg ¾ van de koriander, 2 tl citroenrasp, 2½ el -sap en het water in 5 min. toe en pureer tot een heel gladde crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Klop vlak voor het serveren de aquafaba en 1 tl citroensap met een handmixer in 2 min. goed schuimig.
  7. Snijd de knolselderij in 4 parten en deze in de breedte in plakken van 2 cm. Leg steeds de uitsteekvorm op een bord, schep er ¼ van de crème in, strijk glad en haal de uitsteekvorm weg. Bestrooi de aquafaba met de paprikapoeder en bestrooi rondom met de rest van de koriander.
Meer inspiratie voor een vegan kerst gezocht? Bekijk ons online vegan kerstmagazine!

Meer inspiratie voor een vegan kerst gezocht? Bekijk ons online vegan kerstmagazine!

Helemaal nieuw: ons online vegan kerstmagazine. Daarin vind je de lekkerste vegan kerstrecepten van Jason van The Indigo Kitchen, Judith van Bonusvegan en Trai van Trai Vegan. Deze bekende vegan koks geven je tips om gemakkelijk en budgetproof veganistisch te koken. Want vegan eten hoeft gelukkig helemaal niet duur te zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van een amuselepel met vegan 'tonijn'salade en kapperappel? Of een prachtige kerstkrans van haricots verts en zongedroogde tomaatjes? Ook het proberen waard: filodeegpakketjes met cranberry-vruchtenspread, net echte kerstcadeautjes.