Gebakken andijvie met sticky tempeh
Sushirijst, gebakken andijvie met sojasaus en knapperige sticky tempeh is de vega favoriet van de redactie!
Aan de slag
Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten eruit met een theelepel en snijd de halve stukken komkommer in plakjes van ca. een ½ cm. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Doe de komkommer en de ui in een hittebestendige kom.
Breng in een steelpannetje de azijn met het water en de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Schenk de hete azijn over de komkommer en ui. Laat 10 min. afkoelen op kamertemperatuur en laat 50 min. verder afkoelen in de koelkast.
Snijd ondertussen de tempeh in plakken van ca. 1 cm breed. Roer in een ovenschaal ¾ van de sojasaus, de ketjap, honing en sriracha door elkaar. Voeg de tempeh toe en laat 30 min. marineren in de koelkast. Keer de tempeh halverwege.
Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de gember en snijd in dunne reepjes. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte, verwijder eventueel voor een minder pittig gerecht met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd fijn. Snijd de bosuitjes in stukken van ca. 3 cm.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tempeh in 10 min. krokant. Keer halverwege. Haal uit de pan en laat afkoelen op keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de gember, rode peper en bosui 2 min. Voeg de andijvie toe en roerbak 2 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de sesamolie en de rest van de sojasaus erdoor.
Serveer de rijst met de gebakken tempeh, andijvie en ingelegde komkommer en ui.
Gebakken andijvie met sticky tempeh
Sushirijst, gebakken andijvie met sojasaus en knapperige sticky tempeh is de vega favoriet van de redactie!
hoofdgerecht
null personen
780 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten eruit met een theelepel en snijd de halve stukken komkommer in plakjes van ca. een ½ cm. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Doe de komkommer en de ui in een hittebestendige kom.
Breng in een steelpannetje de azijn met het water en de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Schenk de hete azijn over de komkommer en ui. Laat 10 min. afkoelen op kamertemperatuur en laat 50 min. verder afkoelen in de koelkast.
Snijd ondertussen de tempeh in plakken van ca. 1 cm breed. Roer in een ovenschaal ¾ van de sojasaus, de ketjap, honing en sriracha door elkaar. Voeg de tempeh toe en laat 30 min. marineren in de koelkast. Keer de tempeh halverwege.
Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de gember en snijd in dunne reepjes. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte, verwijder eventueel voor een minder pittig gerecht met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd fijn. Snijd de bosuitjes in stukken van ca. 3 cm.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tempeh in 10 min. krokant. Keer halverwege. Haal uit de pan en laat afkoelen op keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de gember, rode peper en bosui 2 min. Voeg de andijvie toe en roerbak 2 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de sesamolie en de rest van de sojasaus erdoor.
Serveer de rijst met de gebakken tempeh, andijvie en ingelegde komkommer en ui.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
¾ komkommer
1 rode ui
100 ml natuurazijn
75 ml water
2 el kristalsuiker
500 g tempeh
4 el sojasaus
2 el ketjap manis
1 el honing
1 tl sriracha
300 g sushirijst
50 g verse gember
1 rode peper
5 bosuitjes
6 el milde olijfolie
500 g koelverse gesneden andijvie
1 tl sesamolie
Dit heb je nodig
ovenschaal (30 x 20 cm)