Chocolade
Chocolade zou je het liefste altijd in huis willen hebben. Gewoon, omdat een blokje bij de koffie zo lekker is. Of omdat chocolade fantastisch is om te verwerken in een overdadig dessert of feestelijke taart. Wie is er niet gek op?
Chocoladepannenkoeken maken
- Zeef het meel, de cacao en het zout boven een kom en meng. Voeg het ei en de melk toe en klop met de garde tot een glad beslag. Verhit een beetje boter in de koekenpan en schep er een soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is. Bak de pannenkoek op middelhoog vuur in 2 min. gaar. Keer halverwege. Neem uit de pan en maak zo nog 5 pannenkoeken.
- Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes en hak de amandelen grof. Besmeer de pannenkoeken met een dun laagje chocopasta, laat de randen vrij. Beleg met de aardbeien, bestrooi met de amandelen en rol op.
Is chocolade gezond?
Chocolade bevat gezonde ingrediënten. De grote hoeveelheid antioxidanten in met name cacaopoeder en rauwe cacao kunnen mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het gevonden effect is in melk- en witte chocolade het minst sterk. Daarnaast bevatten de meeste verwerkte cacaoproducten ook suiker en verzadigd vet, wat het tegenovergestelde effect veroorzaakt. Eet het daarom in de meest pure vorm en altijd met mate.
Is chocolade vegan en glutenvrij?
Chocolade is in de basis glutenvrij. Natuurlijk zijn er allerlei varianten, zoals die met koek erdoorheen. Let dus altijd goed op of de chocolade nog wel glutenvrij is. Verder is chocolade in de basis vegan, maar ook dit is afhankelijk van de bewerking. Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen en/of -boter. In melkchocolade en witte chocolade worden deze ingrediënten aangevuld met melk, waardoor ze hun romige smaak krijgen. Heerlijk, maar door de melk is de chocolade dan niet meer plantaardig. Wie voor vegan gaat, kiest pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Ook bestaat er speciale vegan ‘melkchocolade’, waarin de melk is vervangen door rijstdrink.
Hoe moet je chocolade smelten?
Je smelt chocolade gemakkelijk au bain-marie of in de magnetron. Breek de chocolade eerst altijd in stukken, dan gaat het sneller. Breng voor au bain-marie een klein laagje water aan de kook en zet een hittebestendige kom met daarin de chocolade op de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Blijf goed roeren totdat alle chocolade is gesmolten. Gebruik je de magnetron? Zet de chocolade daar 30 seconden in op de hoogste stand en roer door. Zet de chocolade daarna steeds 15 tot 20 seconden terug en roer weer door. Herhaal totdat alles is gesmolten.
Wat eet je bij chocoladefondue?
Je kunt met chocoladefondue eindeloos variëren. Dip met fruit of noten, marshmallows of cake. Aardbeien doen het altijd goed, net als frambozen, banaan en ananas. En dat een simpele boerencake of koekjes het heel goed doen met een laagje chocolade, hoeven wij je vast niet te vertellen. Je kunt ook spiesjes maken, waar je van alles wat op rijgt. Wissel ook eens af met het soort chocolade: maak een fondue van puur, melk, wit of een combi! Kleine tip: een lepel pindakaas door de fondue smaakt absoluut niet verkeerd.