Mac and cheese recepten
Mac and cheese is in tegenstelling tot veel pastagerechten niet Italiaans. Het gerecht komt uit Amerika en wordt traditioneel gemaakt van macaroni met gesmolten kaas en bechamelsaus. Wij delen het traditionele recept en geven tips om ’m een gezonde upgrade te geven.
Mac and cheese maken
- Verwarm de oven voor op 210 °C. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking maar dan 1 minuut korter. Giet af en spoel onder koud stromend water.
- Rasp ondertussen de cheddar en gruyère op de grove kant van een blokrasp. Bewaar apart.
- Smelt ⅗ van de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en bak, al roerend, 2 min. Schenk er een klein scheutje melk bij en roer met een garde de klontjes eruit. Schenk dan, terwijl je blijft roeren, de melk er langzaam bij. Voeg de paprikapoeder en tabasco toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Roer, met de garde, beetje bij beetje de cheddar door de saus. Voeg steeds wat meer kaas toe als de vorige portie gesmolten is.
- Roer de gare macaroni door de saus en dan de geraspte gruyère. Doe de pasta in de ovenschaal.
- Smelt de rest van de boter. Meng er de Parmezaanse kaas en panko door en verdeel over de pasta. Bak de mac and cheese 20 min. in de oven, tot de bovenkant lichtbruin en krokant is. Haal uit de oven en laat 5 min. afkoelen.
Hoe maak je mac and cheese?
Homemade mac and cheese begint met het kiezen van de pasta. Het meest geschikt zijn macaroni en penne, omdat de kaassaus daar het beste aan blijft plakken en de pasta makkelijk op te scheppen is uit een ovenschaal. Dan maak je de bechamel door wat boter te smelten, bloem kort mee te bakken en er melk bij te gieten. Eenmaal geroerd tot een gladde saus gaat er geraspte kaas bij zodat je een romige kaassaus krijgt. Schep dan de pasta met de saus in een ovenschaal en verdeel de rest van de kaas erover voor een knapperig korstje. Je kunt voor een volwaardige maaltijd ook groente toevoegen, zoals broccoli of bloemkool.
Is mac and cheese gezond?
De meeste versies van mac and cheese bevatten te veel zout en vet om gezond te mogen heten. Een gezondere variant maak je met volkorenmacaroni, een gematigde hoeveelheid 30+ kaas en veel groenten. Oftewel: met ingrediënten die passen binnen de Schijf van Vijf.
Hoe kun je mac and cheese bewaren?
Een restje mac and cheese kun je na het afkoelen in een goed afgesloten bakje 2 dagen bewaren in de koelkast. Mac and cheese invriezen kan ook: in een luchtdicht afgesloten bakje of zakje is het in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien. Opwarmen kan het beste in een voorverwarmde oven op 200 °C. Doe het in een ovenschaal en bak 15 tot 20 minuten, totdat de mac and cheese helemaal warm is vanbinnen.