Zuurkoolschotel
Een keer zin in iets anders dan ‘gewone’ zuurkoolstamppot? Maak eens een zuurkoolschotel, oftewel een ovenschotel met zuurkool. Voeg er als zoete tegenhanger appel, banaan, ananas of gember aan toe. Zo geef je ’m een spannende twist!
Zuurkoolschotel maken
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op middelhoog vuur in 4 min. uit. Voeg het gehakt toe en bak in 2 min. rul. Giet het vet af, maar vang op. Breng het gehakt op smaak met de tijm, de helft van de kaneel en peper.
- Spoel de zuurkool in een vergiet kort onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Verdeel over de ovenschotel en schep het gehaktmengsel erop. Verdeel de aardappelpuree erover.
- Verwijder met een appelboor het klokhuis van de appels en snijd de appels ongeschild in ringen. Leg boven op de ovenschotel en bestrooi met de rest van de kaneel. Besprenkel het geheel met het bakvet van het gehakt en bak de schotel ca. 20 min. in de oven, zodat de bovenkant mooi goudbruin kleurt. Verdeel de schotel over de borden.
Zuurkoolschotel maken: hoe doe je dat en welke variaties zijn er?
Meestal wordt een zuurkoolschotel gemaakt met zuurkool, aardappelen en vlees, maar in principe kun je er alles aan toevoegen wat je lekker vindt. Het vlees kun je eventueel vervangen door kip of vis. Vanwege het zure van de zuurkool wordt er vaak een zoet element aan de zuurkoolschotel toegevoegd, zoals vers of gedroogd fruit. Wat dacht je van appel, ananas of tutti frutti? Ook zoute kazen zoals geitenkaas en belegen kaas doen het goed in een zuurkoolschotel.
Vegetarische en vegan zuurkoolschotel: kan dat?
Je kunt de zuurkoolschotel gemakkelijk vegetarisch of zelfs vegan maken door vlees en/of zuivelproducten weg te laten. Vervang vlees bijvoorbeeld door tofu, kaas door vegetarische of vegan kaas en zuivel door plantaardige alternatieven gemaakt van soja, haver, spelt, rijst of noten en zaden. Deze zuurkoolschotel met tofu is vega!
Zuurkoolschotel: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Een zuurkoolschotel kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de ovenschotel langer bewaren, dan kun je ’m, eventueel in porties, invriezen. In de vriezer is de schotel 3 maanden houdbaar. Ontdooi de zuurkoolschotel door ’m een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Warm de schotel in ca. 15 minuten weer op in een voorverwarmde oven op 180 °C of in ca. 45 seconden in de magnetron op 850 watt.
Direct aan de slag
Meer ovenschotels
Ook typisch Hollands