vandaag
8x rode wijnsoorten

8 rode wijnsoorten die je moet kennen
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn komt van de druivenschillen die meegisten tijdens het productieproces. Wij hebben de bekendste rode wijn druiven voor je op een rij gezet. Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!
- Merlot
- Cabernet sauvignon
- Malbec
- Zinfandel
- Tempranillo
- Syrah
- Grenache
- Sangiovese
Merlot
Wijn gemaakt van de merlot druif is opvallend zacht, romig en vol fruit. Je proeft tonen van framboos, mokka en vanille. Niet gek dus dat merlot zo populair is om te drinken! Een heerlijke wijn voor bij de borrel maar ook zeer smaakvol bij rood vlees of pasta met tomaat. De merlot komt voornamelijk uit Frankrijk, Italie, Verenigde Staten, Australië en Chili.
Merlot
- AH Merlot
Cabernet sauvignon
De stoere, volle en krachtige broer van merlot; dat is cabernet sauvignon. In deze wijnen ruik je altijd zwarte bessen en kruidige aroma’s, die variëren van laurier tot munt. Een goed glas cabernet sauvignon is een uitstekende keuze bij stevige gerechten met rood vlees of een stuk manchego kaas. De cabernet sauvignon komt voornamelijk uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Chili en Australie
Cabernet Sauvignon
- Wild Pig Cabernet sauvignon
vanaf maandag
Malbec
Malbec vond zijn oorsprong in Frankrijk maar is inmiddels al jaren de bekendste druif in Argentinië. De wijn die uit deze druif voortkomt (malbec wijn) staat bekend om zijn tonen van donker fruit en z’n rokerige nasmaak. Voor een echt Argentijns gevoel schenk je ‘m bij een mooie steak. Maar ook voor vegetariërs en veganisten is er genoeg keuze: gerechten met tempeh, paddenstoelen, geitenkaas of geroosterde groenten zijn zeer lekker bij malbec wijnen.
Malbec
- Catena Malbec
vanaf maandag
- Arrogant Frog Malbec Syrah
vanaf maandag
Zinfandel
De zinfandel is zonder twijfel de belangrijkste blauwe druif van Californië. Er worden witte, rode en rosé wijnen van gemaakt, die variëren van jong en fruitig tot sterk en rijp. De zinfandel wordt ook op kleine schaal in Australië en Zuid-Afrika verbouwd. De wijnen karakteriseren zich door een aroma van bosvruchten, specerijen en een rokerige hint.
Tempranillo
De tempranillo druif is een echte parel uit Spanje. Deze druif is onder andere dé basis voor de beroemde Spaanse rioja wijnen! Tempranillo wijnen hebben over het algemeen geen sterk uitgesproken smaak en bevatten weinig tannines. Hierdoor zijn deze wijnen perfect om los te drinken, maar passen ze tegelijkertijd ook bij veel verschillende gerechten. Waar moet je dan zoal aan denken? Aan bijna alle gerechten uit de Italiaanse of Spaanse keuken.
Tempranillo
- Mucho Mas Rood tempranillo
vanaf maandag
Syrah
Syrah (of shiraz) is een van de beroemdste druivenrassen ter wereld. Ze staat ook wel bekend als de grote blauwe druif van de Rhône, Frankrijk. Syrah wordt wereldwijd in verschillende landen aangeplant en syrah wijnen kunnen daarom erg verschillend zijn van smaak. Ga je voor een syrah bij je eten? Gegrilde en geroosterde vleesgerechten zoals worsten of stoofpotjes smaken goed bij Syrah. Vegetariër? Ga dan eens voor paddenstoelen of jonge harde kazen zoals emmentaler.
Syrah
- Arrogant Frog Malbec Syrah
vanaf maandag
- Planeta la Segreta Rosso
vanaf maandag
Grenache
De grenache staat zelden alleen in de spotlights; op een wijnetiket kom je deze druif dan ook bijna niet in z’n uppie tegen. Mocht je een wijn kiezen met 100% grenache druiven dan zal deze erg zwoel en zacht smaken en ruiken. Dit komt onder andere door de aroma’s van rijpe rode en paarse vruchten. Grenache doet het erg goed bij pasta, kaas, varkensvlees, rood vlees of stoofschotels.
Grenache
- Torres Viña Sol Garnacha Parellada
Alleen in de winkel
- Viñas del Vero Garnacha-syrah tinto
Uit het assortiment
- Torres Viña Sol Garnacha
Alleen in de winkel
Sangiovese
Wie aan Italiaanse wijnen (en druiven) denkt, denkt al snel aan sangiovese. Nog niet bekend met deze druif? Waarschijnlijk heb je wel gehoord van chianti wijnen en die worden gemaakt van de sangiovese druif. In de geur en smaak van Sangiovese wijnen herken je vaak kersen, kruiden en specerijen. Een stevige, pittige wijn die lekker smaakt bij harde kazen, rood vlees of pizza met tomatensaus.
Sangiovese
- Riporta Sangiovese
vanaf maandag
Meer lezen?
De top 5 populaire wijnsoorten op een rij
Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.
Deze 7 witte wijnsoorten moet je kennen
Kom je ook niet verder dan Chardonnay en Sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top zeven witte druivensoorten voor je op een rij!
Zelf wijn maken: hoe doe je dat?
Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Wij delen de zeven stappen met je!