Phở recepten

Phở recepten

Phở (spreek uit: ‘fuh’) is het nationale gerecht van Vietnam en heeft een basis van bouillon, waarin onder meer steranijs wordt meegetrokken. In Vietnam kun je het op elke hoek van de straat kopen en wij snappen wel waarom!

Pho maken: zo doe je dat

Pho maken: zo doe je dat

  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Snijd de ui met schil in kwarten en de gember in lange plakken. Leg de ui, gember en mergpijpjes in de braadslede en rooster in de oven ca. 20 min. Keer halverwege.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het korianderzaad, de kaneel, kardemom, steranijs en kruidnagel 3 min. op middelhoog vuur. Doe de specerijen met de ui, gember en mergpijpjes, het water en de bouillontablet in een soeppan en laat met de deksel op de pan 2 uur zachtjes koken. Zeef de bouillon en voeg de vissaus toe.
  3. Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes.
  4. Snijd de ossenhaas in zo dun mogelijke plakjes, tegen de draad in. Snijd de munt en koriander grof. Verdeel de noedels over kommen en schenk de hete bouillon erover. Garneer met de rode peper, ossenhaas, munt, koriander en taugé. De ossenhaas gaart in de bouillon.
Wat is phở?

Wat is phở?

Phở is in Vietnam echt streetfood. Kenmerkend voor de gearomatiseerde (runder)bouillon is de rokerige smaak: de gember en ui worden traditioneel boven vuur geschroeid. Die smaak kun je nabootsen door gember en ui goed aan te bakken voordat je de bouillon toevoegt. Andere smaakmakers in pho zijn steranijs, kruidnagel en vissaus. In het noorden van Vietnam is de pho net anders dan in het zuiden. Typisch voor het noorden zijn brede noedels en heldere bouillon. In het zuiden bestaat phở uit dunne noedels en steviger bouillon.

Zelf phở maken, hoe?

Je kunt Pho heel makkelijk thuis maken. Of je nu alleen bouillonblokjes gebruikt, of de bouillon deels zelf maakt, lekker wordt het sowieso. Met ui, gember, korianderzaad, kaneelstokjes, kardemompeulen, steranijs, kruidnagel en vissaus maak je zelf de basis voor deze geurige bouillon. Daaraan voeg je rijstnoedels, rode peper, ossenhaas (of ander rundvlees), verse munt, verse koriander en taugé toe. Klaar is je zelfgemaakte pho! Maak ‘m af met een partje limoen en sriracha.

Zelf phở maken, hoe?
Wat is lekker bij phở?

Wat is lekker bij phở?

Phở is een maaltijdsoep op zich (in Vietnam wordt deze noedelsoep soms zelfs als ontbijt gegeten). Maar wil je er toch iets bij eten, dan zijn Vietnamese springrolls of summer rolls er heerlijk bij. Of ga voor gefrituurde Vietnamese loempia’s. Grote trek? Een banh mi, oftewel het enige echte Vietnamese broodje met in elk geval varkensvlees en rode peper, smaakt er ook goed bij!