Tempeh

Tempeh

Een dagje geen vlees? Kies eens voor tempeh! Deze neutraal smakende vegetarische keuze neemt - net als tofu - veel smaak op bij het marineren. Zo kun je tempeh eenvoudig naar eigen smaak pimpen.

Tempeh maken

Tempeh maken

  1. Snijd de sjalotten, knoflook, gember en peper grof. Doe alles in de vijzel en stamp fijn (boemboe). Snijd de tempeh in dunne reepjes.
  2. Verhit minimaal 1 cm arachideolie in een Wokpan en frituur de tempeh in ca. 8 min. of totdat de tempeh goudbruin en krokant is. Neem uit de pan en laat de reepjes op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken.
  3. Verhit 1 el olie en de boemboe in een wok en roerbak 2 min. Voeg de palmsuiker toe en schep 2 min. om tot het gekarameliseerd is. Voeg de reepjes tempeh en de ketjap manis toe, breng op smaak met peper en eventueel zout en schep goed om.
Wat is tempeh?

Wat is tempeh?

Tempeh is een plantaardig product gemaakt van gefermenteerde (soja)bonen (peulvruchten). Nadat de (soja)bonen geweekt, gekookt en afgekoeld zijn, wordt er een speciale schimmel aan toegevoegd, waarna de bonen gaan fermenteren en zich tot een dikke koek vormen. Tempeh kun je in stukken of plakken snijden of met een vork of keukenmachine verkruimelen, en vervolgens marineren en bakken.

Is tempeh gezond?

Tempeh past binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. Tempeh is een bron van eiwit, ijzer en vitamine B1.

Is tempeh gezond?
Tempeh: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Tempeh: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Tempeh kun je in de koelkast 7 dagen bewaren. In de vriezer is tempeh 5 maanden houdbaar. Het beste is om tempeh in stukken of repen gesneden in te vriezen. Doe stukken of repen tempeh pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak. Haal de tempeh een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep goed droog voordat je de tempeh bereidt.