Vegetarische lasagnes
Zoek je een recept voor vegetarische lasagne? Met spinazie, ratatouille of paddenstoelen maak je heerlijke lasagne zonder vlees of vis. Bekijk alle variaties.
Vegetarische lasagne met geitenkaas
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de Italiaanse roerbakmix 4 min. op middelhoog vuur. Voeg het fijngehakt toe en bak 2 min. mee. Schenk de pastasaus bij het groente-gehaktmengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout en kook nog 3 min.
- Leg ⅓ lasagnebladen in de ovenschaal. Verdeel ⅓ van het groente-gehaktmengsel en ⅓ van de mascarpone in lepeltjes erover. Maak zo nog 2 lagen. Verdeel de geitenkaas over de lasagne. Bak de lasagne in ca. 30 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Kun je lasagnevellen vervangen?
Ja, dat kan zeker! Je kunt de lasagnevellen vervangen door allerlei soorten groente. Lekker als je een keer iets anders wilt proberen of als je je koolhydraatinname wilt verminderen. Probeer een keer lasagne met courgette of aubergine, of allebei. Je kunt je lasagne ook bouwen met dunne plakken pompoen of prei.
Hoe voorkom je natte lasagne?
Soms heb je met liefde een lasagne gemaakt en komt deze alsnog veel te nat uit de oven. Gelukkig zijn er tips om dit te voorkomen!
- Gebruik gedroogde lasagnevellen of droog de lasagnevellen. Als je vellen gebruikt die je van tevoren moet koken helpt het om ze droog te deppen voordat je de lasagne maakt.
- Let op de saus. Je kunt de saus inkoken zodat deze wat dikker wordt. Let er ook op dat je niet te veel saus tussen de bladeren doet.
- Snijd de lasagne niet direct aan. Als je de lasagne voor serveren even laat rusten wordt de saus ook steviger.
- Groenten bevatten ook veel water. Gebruik je spinazie? Druk het vocht eruit in een zeef voordat je het gebruikt in je lasagne.
Is lasagne glutenvrij?
De meeste lasagne is niet glutenvrij. Gelukkig kan je op verschillende manieren je lasagne glutenvrij maken. Zo kan je de lasagnevellen vervangen door groente of glutenvrije lasagnebladen. Maak je een lasagne met bechamelsaus? Vervang dan de bloem door een glutenvrij alternatief. Bijvoorbeeld door glutenvrij basismeel.
Hoe maak je vegan lasagne?
Lasagne is in de basis niet vegan. Er wordt vaak aas gebruikt, er zit boter in bechamelsaus en er zitten in veel soorten lasagnebladeren eieren. Toch kan je makkelijk vegan lasagne maken. Vervang de kaas door plantaardige alternatieven of laat het weg. Gebruik lasagnevellen zonder ei of plakken groente. En maak deze vegan bechamelsaus. Zin om aan de slag te gaan? Probeer deze vegan lasagne met aubergine en bechamel.
Dagje vegetarisch
Meer vegetarisch