Bloemkoolsoep
Van bloemkool maak je fluweelzachte soep, zelfs zonder room toe te voegen. Dit zijn onze favoriete bloemkoolsoeprecepten: van heel eenvoudig tot weer eens wat anders.
Hoe maak je bloemkoolsoep?
- Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes. Doe de aardappel, bloemkool en het bouillontablet in een soeppan. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Laat de soep met de deksel op de pan op laag vuur 15 min. koken. Pureer de soep met de staafmixer en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Bak ondertussen de ham in 5 min. uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de soep over de kommen en verkruimel de ham erboven.
Hoe varieer je met bloemkoolsoep?
De eenvoudigste versie van bloemkoolsoep maak je van ui, knoflook, bloemkool en bouillon. Die ingrediënten laat je zachtjes koken en pureer je tot een gladde, romige soep die vegan is. Met deze basis kun je variëren. Houd je van een knapperige topping? Maak je soep dan af met geroosterde kikkererwten, pitten en zaden of wat amandelschaafsel. Toch zin in vlees? Met krokante hamreepjes geef je de soep nét even iets extra’s, zowel qua smaak als qua structuur. Daarnaast combineert de milde smaak van bloemkool heel goed met pittige kaas, zoals gorgonzola.
Bloemkoolsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Soep, en dus ook bloemkoolsoep, is geschikt om in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen. Eenmaal afgekoeld kun je het in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. De bloemkoolsoep warm je weer op door het al roerend op laag vuur op te warmen. Dat gaat het snelste als de soep al ontdooid is. Haal de soep de avond voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.