Koreaanse recepten

Koreaanse recepten

Van kimchi tot bibimbap: de Koreaanse keuken is booming! De meeste gerechten hebben een frisse smaak, maar zijn tegelijkertijd ook pittig en een tikkeltje zoet. Gewoon een keertje zelf proberen te maken dus. Hieronder vind je alle Koreaanse én Koreaans geïnspireerde recepten.

Koreaanse bibimbap maken

Koreaanse bibimbap maken

  1. Snijd de ongeschilde peer in de lengte doormidden en verwijder de steel en het klokhuis. Schil de gember en snijd de ui in stukken. Doe de peer, gember, ui, 5 tenen knoflook, 2 el sojasaus en de basterdsuiker in de keukenmachine en pureer dit tot een gladde pasta. Schep de marinade in de grote mengkom en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Snijd de biefstuk tegen de draad van het vlees in in dunne plakjes. Voeg toe aan de marinade, schep goed door en laat dit ca. 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
  3. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder van 1 helft met een theelepel de zaadlijsten. De andere helft gebruik je niet. Snijd het vruchtvlees in plakjes van ca. 1 cm. Doe de plakjes in een mengkom en voeg hier de rijstazijn, kristalsuiker, peper en eventueel zout aan toe. Masseer de komkommerstukjes 2 min. met je handen, zodat ze wat zachter worden. Zet afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.
  4. Was de rijst tot het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
  5. Breng ondertussen een grote pan met water en eventueel zout aan de kook. Kook de spinazie in delen ca. 1 min. Schep met de schuimspaan uit het water en laat uitlekken in een vergiet. Herhaal dit met de peen julienne en taugé.
  6. Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Rasp de laatste teen knoflook met de fijne rasp.
  7. Doe de geblancheerde peen julienne in een mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken en ⅓ van de dungesneden bosui aan toe. Meng goed.
  8. Doe de geblancheerde taugé in de tweede mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
  9. Knijp het overtollige water uit de spinazie en doe in de derde mengkom. Voeg daar ⅓ dungesneden bosui, 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
  10. Verhit 3 el olie in een wok op hoog vuur. Bak de gemarineerde biefstuk in ca. 4 min. gaar.
  11. Schep de rijst in diepe borden. Verdeel hierover de biefstuk, peen julienne, taugé, spinazie, kimchi en komkommer in een cirkel.
  12. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin 4 spiegeleieren. Leg er 1 in het midden van elk bord. Bestrooi met de rest van de bosui en de rest van de sesamzaadjes. Meng alles door elkaar voor je een hap neemt.
Hoe ziet de Koreaanse keuken eruit?

Hoe ziet de Koreaanse keuken eruit?

De Koreaanse keuken is heel smakelijk en divers. Niet voor niets is deze de laatste paar jaar hot en happening geworden. Populaire gerechten zijn kimchi en bibimbap, maar deze keuken heeft veel meer te bieden dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Koreaanse roerbak of steamed buns met Koreaanse kip? Voor ieder wat wils!

Koreaanse BBQ: wat is dat?

Koreaanse BBQ: da’s gourmetten op z’n Koreaans. Je zit met z’n allen rond een soort van tafelbarbecue en bereidt je vlees à la minute. Op tafel staan verschillende Koreaanse gerechtjes om samen te delen. Een van de bekendste gerechten is bulgogi: gegrild vlees dat geserveerd wordt in een blaadje sla. Vergeet niet om lekkere smaakmakers op tafel te zetten. Sesamolie, vissaus en knoflook doen het altijd goed.

Koreaanse BBQ: wat is dat?
Wat is kimchi?

Wat is kimchi?

Kimchi: een razend populair groentegerecht dat iets weg heeft van Nederlandse zuurkool. In beide gerechten wordt namelijk kool ingelegd in zout, waarna het fermenteren begint. Voor kimchi kun je overigens ook andere groentesoorten gebruiken, zoals radijs, en de groente wordt daarnaast ingesmeerd met een pittige salsa. Zonder dit bijgerecht wordt een Koreaans diner vaak als onvolledig beschouwd. En het mooie van kimchi is: het heeft ook nog eens een verrassend lekkere smaak. Yes!