Matzes

Alles over matzes 

Je kent ze misschien wel van de paasbrunch: de matze. Smeer er een goede laag roomboter op met bastardsuiker en je zit gebakken. Maar heb je je altijd afgevraagd waarom we eigenlijk matzes eten met Pasen? En zijn ze gezond? We vertellen je er alles over.

Wat is een matze?  

Een matze is een plat stuk knapperig brood dat niet gerezen is. Het lijkt eigenlijk op een grote, ronde cracker. Matzes worden vaak belegd met suiker, honing of jam en vooral gegeten rond Pasen. Wist je dat je matzes heel gemakkelijk zelf kan maken? Een leuk klusje voor Pasen!

Waarom eten we matzes met Pasen?  

In het Jodendom wordt tijdens Pesach, het Joodse paasfeest, de uittocht uit Egypte herdacht. Joden moesten tijdens deze toch in alle haast vluchten. Zo snel dat ze geen tijd meer hadden om hun brood te laten rijzen. Het platte deeg werd nog wel snel gebakken: de matze werd geboren. Sindsdien is het een traditie om matzes te eten tijdens Pasen.

Is een matze gezond?

Een matze is gezond. Een matze bevat namelijk geen zout, suiker, geur- en smaakstoffen. Wel moet je kijken wat je op je matze smeert. Kies je voor traditioneel met boter en suiker of een gezonde variant met avocado en tomaat?

Hoe wordt een matze gemaakt?

Een matze wordt gemaakt van water en bloem. Het deeg hoeft niet te rijzen, waardoor het snel en gemakkelijk te maken is. Het enige lastige is om het deeg goed dun te hebben. Onze tip: gebruik een pastamachine!

  • Maak een deeg van water en bloem

  • Rol je deeg dun uit (het liefst met een pasta machine!)

  • Bak hem op 240 graden Celcius

  • Voila, jij hebt heerlijke verse matzes

Meer dan een crackertje

Matzes zijn lekker om te eten met beleg, maar ze kunnen op veel meer andere manieren worden gegeten. Wij delen een aantal ideeën met je:
  • Matzesbraai: Een wat? Ja een matzesbraai. Dit is heel simpel: verkruimel je matzes, meng ze met eieren (en een beetje suiker voor een zoete versie, of zout en ui voor een hartige), en bak het in een pan. Het resultaat? Een soort omelet die heerlijk is voor ontbijt of lunch.
  • Matzes in je soep: Wie houdt er nou niet van een bord lekkere soep? En wat dacht je van een paar stukjes matze erin? Ze nemen de smaak van de soep op en geven een fijne, krokante textuur. De klassieke combinatie is kippensoep met matzes. Mmmm
  • Lasagne: Wist je dat je matzes kunt gebruiken in plaats van pastabladen voor je lasagne? De matzes worden lekker zacht door de saus en geeft net even een andere twist aan je lasagne.
  • Croutons: Breek je matzes in stukjes, bak ze met een beetje olie en kruiden, en je hebt homemade croutons! Heerlijk in salades of soep.

Meer lezen?

10x budgettips voor Pasen

Pasen betekent gezelligheid, maar ook een extra kostenpost. Daarom geven we je 10 tips om Pasen nét een beetje goedkoper (en misschien wel leuker) te maken.

Eieren voor je geld kiezen

10x de bekendste broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Op wat voor brood doe je jouw beleg?

Lees meer over broodsoorten

6x tips om een paastak te versieren

Net als met de kerstboom kan je je helemaal uitleven op paastak versiering. Wij geven je zes originele, inspirerende tips om jouw paastak te versieren!

Versier je paastak
Versierde paastak