Roggebrood bestaat al sinds de 16e eeuw in Nederland. Roggebrood is dus ook te onderscheiden is streken. Je hebt
noordelijk roggebrood, dit brood komt uit Friesland en/of Groningen. Gelders roggebrood komt uit Gelderland en
zuidelijk roggebrood komt uit Brabant en/of Limburg. In Nederland werd vroeger veel rogge verbouwd, van de gebroken roggekorrels werd er roggebrood gebakken. Noordelijk en Gelders roggebrood is vochtig in het kruim. Ook is dit brood wat bruiner door de suiker, hierdoor smaakt dit brood zoeter dan het roggebrood uit het zuiden. In het zuiden wordt roggebrood gemaakt van gemalen rogge en tarwemeel. De kleur is lichter en de structuur is vaster. Roggebrood wordt gegaard in plaats van gebakken, dit is anders dan bij ‘normaal’ brood. Doordat roggebrood wordt gegaard behoudt hij de meeste voedingsstoffen, roggebrood is dus erg gezond. Roggebrood bevat veel vezels, koolhydraten en onverzadigde vetten.