Broodsoorten

10x bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch 'Zo bevat witbrood het basisrecept voor elk ander brood.' Maar is dat echt waar? 'Hoe bruiner je brood, hoe gezonder?' Of is dit een fabel? We zetten het voor je op een rijtje!

  • Witbrood
  • Bruinbrood
  • Volkorenbrood
  • Meergranenbrood
  • Desembrood
  • Speltbrood
  • Roggebrood
  • Kleinbrood
  • Internationaal brood
  • Feestelijk brood

Witbrood

Witbrood is een van de meest bekende broodsoorten. Het wordt gemaakt van bloem, water, gist en zout - waarbij elk ingrediënt een specifieke functie heeft in het bakproces. Populaire varianten zijn tijgerwit, vloerwit,, ciabatta en stokbrood. Hoewel witbrood minder vitamines, mineralen en voedingsvezels bevat dan andere broodsoorten, blijft het een geliefd product.

Bruinbrood

Na witbrood wordt er enorm veel bruinbrood gegeten. Bekende broodsoorten zijn casinobruin, tijgerbruin, Zaans bruinbrood en bruine stokbroden. De ingrediënten voor bruinbrood zijn bijna gelijk aan die van witbrood. Alleen wordt bruinbrood wél gebakken met meel. In dit meel zit de meelkern, dit is het binnenste deel van de graankorrel en bevat zemelen en kiemen. Omdat alleen de meelkern wordt gebruikt bij het bakken van bruinbrood is dit brood al gezonder dan witbrood. Als de meelkern heel wordt gehouden bij het bakken van witbrood, wordt dit wit vezelrijkbrood. Dit brood is dan even gezond als volkorenbrood. De kleur wordt door het gebrande mout gecreëerd; hoe meer mout in het brood, hoe donkerder het brood.

Volkorenbrood

Wist je dat volkorenbrood een van de gezondste broden is die je kunt eten? Het wordt gemaakt van de hele graankorrel, waardoor je de meeste goede voedingsstoffen behoudt.

In het schap vind je verschillende soorten volkorenbrood: van stevig volkorenbrood tot tijger volkorenbrood met krokant korstje. Ook grof volkoren, boerenvolkoren en de klassieker Allinson zijn populaire keuzes.

Volkorenbrood bevat vitamines B1 en B6, mineralen als jodium en ijzer, en natuurlijk vezels. Die vezels zijn niet alleen goed voor je darmen, maar houden je ook langer vol!

Lees meer over volkorenbrood

Meergranenbrood

Meergranenbrood is vaak nog donkerder brood dan volkorenbrood. Waldcorn, stevig meergranen, Vloer meergranen zijn bekende vormen van deze broodsoort. Dit brood wordt gemaakt van tarwemeel, maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood. Bakkers experimenteren vaak met eigen zaden en meelsoorten. Of meergranenbrood gezond is? Meergranenbrood wordt op veel verschillende manieren gebakken, je kunt dus het best kijken naar de ingrediënten. Als het brood is gebakken van volkorenmeel, dan bevat het brood meer voedingsvezels dan het meergranenbrood dat is gebakken van bloem.

(Zuur)desembrood

Desembrood wordt steeds populairder. Desembrood heeft een wilde, knapperige korst en heeft een stevige, onregelmatige structuur. Desembrood kan wit, bruin en volkoren zijn. Meel, water, rijsmiddel en zout zijn de basis ingrediënten. Bakkers maken desembrood vaak op een eigen manier, vaak wordt er moederdeeg aan toegevoegd. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water, dit papje moet soms dagen rijzen. In dit papje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk, dit heet fermentatie. Door de fermentatie zijn vaak vezels en bepaalde vitaminen en mineralen beter beschikbaar, hierdoor is desembrood vaak een gezonde optie.

(Zuur)desembrood wordt steeds vaker gekozen door broodliefhebbers, en dat is niet zonder reden! Dit bijzondere brood herken je aan zijn wilde, knapperige korst en stevige, onregelmatige structuur. Je kunt het krijgen in wit, bruin en volkoren.

Net als ander brood heeft het de basis van meel, water en zout, maar het geheim zit in het rijzen. Bakkers gebruiken 'moederdeeg' of 'starter': een simpel papje van meel en water dat dagen mag rijpen. De natuurlijke gisten en melkzuurbacteriën doen hun werk door te fermenteren. Deze natuurlijke rijping maakt voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, beter opneembaar voor je lichaam.

Met desembrood zit je dus sowieso goed.

Lees meer over desembrood

Speltbrood

Speltbrood is er ook weer in allerlei soorten en maten. Biologische speltbroden, spelt stokbroden, spelt pitabroodjes, spelt stevig en speltbollen. Speltbrood wordt gebakken van oerspelt. Spelt is familie van tarwe, de eiwitten van beide rassen lijken erg op elkaar. Spelt is meestal wat pittiger en bevat gluten. Speltbrood is ook gezond dit komt doordat de hele graankorrel weer wordt gebruikt in dit brood, net als bij volkorenbrood.
Lees meer over speltbrood

Roggebrood

Op zoek naar een gezond alternatief voor je dagelijkse boterham? Probeer dan eens roggebrood. Wist je dat de meeste voedingstoffen in roggebrood worden behouden? Dit komt doordat het brood gegaard wordt in plaats van gebakken. Dit voedzame brood zit boordevol vezels. Daarnaast heeft het minder koolhydraten en onverzadigde vetten dan een 'normale' boterham. Er is suiker toegevoegd aan het deeg om het roggebrood wat zoeter te maken. Een goede balans dus: gezond en lekker! ​

Kleinbrood

Luxe broodjes is een ander woord voor kleinbrood. Met kleinbrood wordt brood tot 100 gram bedoeld. Er zijn veel soorten kleinbrood: zacht,- krokant,- en gevuld kleinbrood. Zo heb je bijvoorbeeld krentenbollen, dit is zacht kleinbrood. Krokant kleinbrood zijn bijvoorbeeld: maïsbroodjes, pistoletjes, tijgerbollen en Kaiser broodjes. Een hamkaas croissant of een chocolade croissant zijn gevulde broodjes. Bij elk broodje verschillen de ingrediënten. Het ene broodje is wit, de ander volkoren of meergranen. Het ene broodje is dus gezonder dan de ander.

Internationaal brood

De broodmarkt in Nederland wordt steeds meer aangevuld met internationaal brood. Denk bijvoorbeeld aan bagels, ciabatta, croissant en focaccia. Veel buitenlands brood is zo ingeburgerd en wordt dagelijks gegeten in Nederland. De ingrediënten verschillen enorm per brood.

Feestelijkbrood

Niets maakt een ontbijt zo feestelijk als een heerlijk brood vol lekkernijen! Bij bijzondere gelegenheden komen de speciale broden op tafel, elk met hun eigen traditie en smaak.

Denk aan de rijkgevulde kerststol met zijn hart van amandelspijs, het feestelijke paasbrood, de traditionele krentenwegge en de Italiaanse panettone. Deze feestbroden zijn stuk voor stuk gevuld met krenten en rozijnen. De panettone heeft nog iets extra's: fijngesneden sinaasappel- en citroenschil geven dit brood zijn zonnige smaak.

Meer lezen?

Graansoorten: welke zijn er en hoe herken je ze?

Wie bij granen alleen aan tarwe denkt, heeft nog een wereld te ontdekken. Er zijn namelijk allerlei graansoorten, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Ontdek het hier!

Lees meer over graansoorten

Alles over waldkornbrood

Wat is ‘waldkornbrood’ eigenlijk? Waarom hoor en zie je dit brood steeds vaker en is het ook gezonder dan tarwebrood?

Lees meer over waldkornbrood
Waldkornbrood gesneden