Sucuk

Sucuk: een Turkse lekkernij

Sucuk is een Turkse worst die steeds populairder wordt in Nederland. Zo kun je deze worst verwerken in allerlei gerechten én tijdens verschillende momenten eten. Maar waar is sucuk van gemaakt? En hoe kun je het lekker bereiden? We leggen het je uit.

Wat is sucuk?

Sucuk, wat je uitspreekt als suu-djoek, is een halfdroge Turkse knoflookworst. Het is een van de populairste worsten die in Turkije en omstreken wordt gegeten. De worst wordt op smaak gebracht met kruiden zoals komijn, knoflook, sumak, zout en rode peper. De kruiden versterken de smaak tijdens het drogen van de worst. Dit komt doordat de kruiden fermenteren. Hierdoor heeft sucuk extra veel smaak die een beetje pittig, knoflookachtig en vettig is. Sucuk wordt vrijwel altijd van rundergehakt gemaakt. (Runder) sucuk wordt veel door moslims gegeten en is dan ook halal.

Waar kun je sucuk kopen?

Uiteraard is sucuk te koop bij een Turkse winkel. Maar tegenwoordig ook bij jouw Albert Heijn in de buurt of online op ah.nl

Hoe kun je sucuk bereiden?

Je kunt sucuk het beste gebakken eten. Hierbij komen de gefermenteerde smaken van de worst goed vrij. Je kunt 'm gemakkelijk klaarmaken door de worst in plakjes te snijden en in de pan te bakken. Handige tip: je kunt de plakjes zonder olie in de pan bakken door het hoge vetpercentage in de worst. Daardoor is deze worst perfect om te bakken of grillen.

Waarmee kun je sucuk eten?

Als iets gemakkelijk te combineren is, is het sucuk wel. Je kunt deze heerlijke worst zowel bij het ontbijt, lunch, avondeten en als tussendoortje eten. Je kunt sucuk ook wel zien als het rundvlees zusje van salami, chorizo of bacon. En dus ook vervangen waar je normaal een van deze worsten zou gebruiken.

Je kunt sucuk op verschillende manieren eten:

  • Met ei: ontbijt als een échte local. In Turkije wordt sucuk het meest gegeven bij het ontbijt met een een gebakken eitje.

  • Op je pizza.

  • Mezze (of gewoon op een borrelplank)

  • Op een pide

  • Op een broodje

  • Door de pasta

Je kunt de sucuk hierbij in plakjes snijden met een dikte naar keuze, óf in blokjes snijden voor door de pasta of in een schotel.

Meer lezen?

Sumak: de smaakmaker uit het Midden-Oosten

Voor ons nog redelijk nieuw, maar een veelgebruikt kruid in het Midden-Oosten: sumak. Maar wat is sumak en wat kun je er mee? Wij leggen het uit.

Lees alles over sumak
Sumak

Kefir: alles wat je moet weten

Een bijzonder woord voor een relatief simpel drankje. Wat is kefir nu precies? Waar smaakt het naar en kun je het ook zelf maken? We vertellen je er alles over.

Lees alles over kefir
Ingrediënten kefir

'Nduja

Deze smeerbare worst komt uit het Zuid-Italiaanse Calabrië. Een echte delicatesse! Maar wat zit er precies in? Waar kan je dit kopen? En hoe gebruik je het? We vertellen je er alles over.

Lees alles over 'Nduja