Je koopt aquafaba door een blik of potje (biologische) kikkererwten te laten uitlekken en het vocht op te vangen. Heb je veel aquafaba nodig, of heb je tijd en zin om het zelf te proberen? Maak aquafaba zelf! Geduld is een schone zaak, maar moeilijk is het recept van aquafaba niet:
-
Voeg aan 250 gram gedroogde kikkererwten minstens 500ml water toe.
-
Na 12 uur weken giet je de kikkererwten af. Doe ze in een pan en breng met 1.5L water aan de kook.
-
De kikkererwten koken ongeveer 60 minuten. Het tempo waarin de kikkererwten garen kan flink verschillen, dus hou ze goed in de gaten. We willen natuurlijk geen kikkererwtenpuree in de pan.
-
Wanneer de kikkererwten gaar zijn, laat je ze in het vocht afkoelen. Zet ze (wanneer ze zijn afgekoeld) in de koelkast.
-
Na 12 uur giet je de kikkererwten af en vang je het vocht op. Kook het vocht opnieuw ongeveer 10 minuten. Laat het afkoelen en zeef het wanneer nodig.
Bewaar aquafaba tot ongeveer 3 dagen in de koelkast. Je kan het ook in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen: dan blijft het tot 3 maanden goed.