Decanteren: wat is het en hoe ga je te werk?

Alles over decanteren

De feestdagen staan voor de deur, dus is het tijd om die goede fles wijn uit de kelder te halen. Om deze wijn nog smaakvoller te maken, kan je hem van tevoren decanteren. Wat betekent decanteren, en waarom decanteer je wijn? Wij vertellen je alles over het decanteren van (rode) wijn.

Wat betekent decanteren?

Decanteren betekent letterlijk ‘overgieten’: je giet rode wijn over in een karaf of kan. Je decanteert wijn om het droesem, 'het drapje' te scheiden van de wijn. Droesem, ook wel depot of bezinksel, is een samengeklonterd geheel van stukjes die in de wijn blijven liggen na de fermentatie. Als een wijn te lang op zijn plek ligt, zoeken deze stukjes elkaar op en wordt het een drapje. En dit wil je natuurlijk niet in je glas hebben!

Hoe decanteer je wijn?

  1. Als de wijn plat heeft gelegen, zet hem dan een dag van tevoren even rechtop. Zo kan het troebele drapje eerst naar beneden zakken.

  1. Je gebruikt bij het decanteren een speciale decanteerkaraf en een kaarsje of zaklamp. Hou de karaf schuin, schijn met het lichtje onder de fles en schenk langzaam de wijn in de kan. Waarom gebruik je hier een lichtje bij? Door het licht kan je door de fles heen kijken en zie je wanneer de wijn wat dikker wordt.

  1. Stop zodra je dit ziet met het overschenken van de wijn.

Het is afhankelijk van hoe oud de wijn is en de soort rode wijn hoe lang je van tevoren moet decanteren. Bij de meeste wijnen ligt dit rond de 2 á 3 uur. Heb je geen decanteerkaraf? Dan kan je ook een normale karaf (en een trechter) pakken.

Rode wijn, witte wijn?

We decanteren meestal alleen rode wijn. Als je een 2-10 jaar oude fles openmaakt, raden we je aan de wijn eerst even te decanteren. Witte wijn decanteren we meestal niet, maar het kan natuurlijk wel. Dat is dan meer om de wijn bijvoorbeeld minder koud te maken.

Decanteren en karafferen: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen karafferen en decanteren? Ook bij het karafferen van wijn wordt de wijn in een karaf geschonken. Het verschil met decanteren is alleen dat karafferen echt bedoeld is om rode wijn meer zuurstof te geven. Voor karafferen worden vooral jonge rode wijnen gebruikt. De karaf is breed van onder, zodat de wijn lekker veel ruimte heeft om te ademen. Twijfel je of het wel nodig is om te decanteren of karafferen? We kunnen je in ieder geval meegeven: het kan nooit kwaad, en ziet er hoe dan ook super feestelijk uit!

Meer lezen?

Deze 8 rode wijnsoorten moet je kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten

Hoe dek je de tafel volgens de etiquette?

Van een mooi bord kun je niet eten, maar met een mooi gedekte tafel maak je al je gasten blij.Maar ehh… Hoe heurt dat eigenlijk ook alweer? Wij zetten het nog even allemaal op een rijtje.

In 5 stappen een perfect gedekte tafel
Zelf wijn maken

Zelf wijn maken: hoe doe je dat?

Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Wij delen de zeven stappen met je!

Maak je eigen wijn met deze stappen